Prognoza de contractie a PIB cu 4% reduce estimarea de venituri bugetare cu 20 miliarde lei

Marti, 24 Martie 2009, ora 14:33
1132 citiri
Prognoza de contractie a PIB cu 4% reduce estimarea de venituri bugetare cu 20 miliarde lei

Guvernul reface calculele bugetului pe 2009 pe baza noii prognoze a FMI si CE, ce indica o contractie a economiei romanesti cu 4% in 2009, iar primele calcule indica incasari la buget mai mici cu 20 miliarde lei fata de nivelul din bugetul actual, au spus marti, pentru NewsIn, surse guvernamentale.

"Comisia Europeana si-a insusit si ea estimarea FMI privind cresterea economica de -4%, iar in aceste conditii, prin noi reduceri de cheltuieli, putem ajunge la un deficit bugetar de 4,6% din PIB, convenit cu Fondul", au precizat sursele.

Oficialii au spus, pentru NewsIn, ca Guvernul a ajuns la un acord cu FMI in legatura cu un nivel al deficitului bugetar de 4,6% din PIB pentru acest an, la o contractie a economiei cu 4%. In aceste conditii, veniturile bugetare ar putea scadea, ca urmare a efectelor crizei economice, de la 193 miliarde lei, cat era estimat initial, la 173 miliarde lei, au explicat sursele mentionate.

Bugetul pe 2009, aprobat de Parlament, prevede venituri publice totale de 193,79 miliarde lei (48,45 miliarde euro), echivalent cu 33,5% din PIB, si cheltuieli de 205,57 miliarde lei (51,4 miliarde euro), sau 35,5% din PIB, insa calculele au fost facute pe o prognoza de crestere economica de 2,5%.

"In cazul in care aceasta prognoza pesimista privind evolutia economica a Romaniei se va adeveri, vom fi nevoiti sa facem noi reduceri de cheltuieli cu bunurile si serviciile, dar si la cele de capital (investitii n.r.), concomitent cu cresterea unor cheltuieli, cum ar fi cele pentru ajutoare sociale si de somaj", au mai spus oficialii guvernamentali.

Luni, ministrul muncii, Marian Sarbu, a declarat ca bugetul Ministerului Muncii va fi suplimentat cu circa 500 milioane lei, in conditiile in care estimeaza ca numarul somerilor va depasi la sfarsitul anului cu circa 200-300.000 estimarea initiala, de 525.000 de someri.

Scrisoarea de intentie catre FMI va intra in dezbaterea Guvernului miercuri, a anuntat luni premierul Emil Boc. Tot luni, presedintele PSD, Mircea Geoana, a spus ca suma de imprumutat de la FMI care se prefigureaza in acest moment este de 13 miliarde euro, ce va fi folosita pentru stabilizarea cursului, in timp ce UE va acorda circa 5 miliarde euro pentru finantarea deficitului bugetar si a investitiilor.

De asemenea, Banca Mondiala, BEI si BERD vor acorda impreuna 2 miliarde euro, a mai spus Geoana. 

#contractie, # buget, # someri, # finantare , #stiri Mircea Geoana