Romania va cheltui 29 miliarde euro in 2006

Marti, 11 Octombrie 2005, ora 05:05
1044 citiri

Ministrii cabinetului Tariceanu s-au luptat, timp de sase ore si jumatate, in sedinta de guvern de ieri, pentru alocarea unei parti cat mai mari din suma de 102,79 miliarde lei, valoarea totala a cheltuielilor bugetului consolidat al Romaniei.Schita de buget a fost construita pentru un curs mediu de 3,55 lei noi la un euro in 2006, a declarat Oana Marinescu, purtatoarea de cuvant al Guvernului.

Cheltuielile, echivalente cu 28,9 miliarde euro, reprezinta 31,2% dintr-un produs intern brut estimat (PIB) la 322,5 miliarde lei noi (90,8 miliarde euro), a declarat ieri premierul Tariceanu. Prioritatile bugetului sunt co-finantarile programelor europene, cum ar fi autostrada cunoscuta sub numele "Coridorul 4 pan-european", securizarea granitelor, refacerea infrastructurii afectate de inundatii, a spus Tariceanu. Veniturile bugetului consolidat al Romaniei sunt estimate la 100,792 miliarde lei (28,3 miliarde euro), suma care reprezinta 31,2% din PIB, insa premierul a evitat sa clarifice care sunt taxele precise dupa care au fost calculate incasarile bugetului. "Modificarile Codului Fiscal nu vor afecta bugetul" a spus Tariceanu. Observam insa ca schita bugetului consolidat a fost conceputa cu un deficit de 0,5% din PIB, ceea ce anunta din start un regim de austeritate. Bugetul general consolidat include bugetul de stat, bugetele autoritatilor locale, fondurile de asigurari sociale si ale unor agentii ale statului, de tipul Autoritatii pentru Privatizare (AVAS). Schita bugetului pentru 2006 mai contine estimarea unei rate a inflatiei de 5,5%, cu 0,5% mai mare decat tinta de inflatie a bancii centrale. In plus, se prevede o crestere cu 12% a investitiilor, o majorare a importurilor cu 15,8% si un deficit de cont curent de 6,9%.

In cifre

- 3,55 lei/euro- cursul mediu de schimb la care s-a calculat bugetul

- 323,1 lei noi- valoarea punctului de pensie

- 5,5% - rata inflatiei

- 100.000 noi locuri de munca

- 322,5 miliarde lei-PIB

Tariceanu mai mizeaza pe crearea a 100.000 de noi locuri de munca in 2006, evolutie care ar putea explica de unde marirea veniturilor bugetului consolidat cu 0,2%, fata de incasari evaluate la 31% din PIB in acest an. Cheltuielile de personal vor creste cu 5,5%, cifra care anunta eventuale reduceri in randul bugetarilor. Cheltuielile de capital vor reprezenta 3,9% din PIB, in crestere cu 0,8% fata de acest an. Agricultura a primit un buget cu 20% mai mare ca cel al anului trecut, stabilit la 28.500 miliarde lei vechi, ne-a declarat ministrul Gheorghe Flutur. Programul Fermierul a primit o finantare initiala de 6.000 miliarde lei vechi, cu promisiunea maririi sumelor alocate, a adaugat Flutur. Punctul de pensie a fost stabilit la 323,1 lei, cu 9,3% mai mult ca cel din 2005. Oficialii Guvernului sustin ca bugetul educatiei a fost suplimentat cu 82% fata de cel alocat anul trecut. Efortul de rambursare a datoriei Romaniei va costa 0,45 din PIB, inclusiv dobanzile.

Veniturile bugetului de stat sunt prognozate la 42,542 miliarde lei noi, iar cheltuielile la 43,346 miliarde lei. Potrivit unei declaratii a ministrului Finantelor, nu sunt schimbari la impozitele majore, cu exceptia reducerii CAS cu 2%.

Bugetul este construit pornind de la estimari optimiste, de crestere a PIB cu 6%, considera analistii. "Este o estimare optimista, care permite alocarea unor sume mai mari pentru cheltuielile statului", a observat analistul Florin Catu.

Cheltuielile pentru aparare au fost estimate la 5,426 miliarde lei, inghitind cam 12,6% din bugetul de stat, in timp ce ordinii publice si sigurantei nationale i se vor aloca 6,7 miliarde lei, suma care reprezinta cam 15,45% din bugetul de stat. Invatamantul va primi de la bugetul de stat suma de 2,355 milioane lei (5,4%), iar Sanatatea va fi finantata din aceasta sursa cu 1,438 miliarde lei. Pentru cultura, recreere si religie bugetul de stat va aloca 912 milioane lei. Cam 16,6 % (7,288 miliarde lei) din banii bugetului de stat vor fi alocati cheltuielilor pentru asigurari si asistenta sociala.

Aproape o cincime (19,6%- 8,7 miliarde lei) din bugetul de stat va fi alocata chetuielilor pentru actiuni economice, arata schita proiectului de buget. O mare parte din aceasta suma, 3,558 miliarde lei, va fi alocata subventiilor sustinute de bugetul statului. Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului ar putea primi 242,4 milioane lei, suma cu care se pot finanta cheltuielile neprevazute sau urgente care apar in timpul anului fiscal. Guvernul mai are la dispozitie si un Fond de interventie, de numai 10,6 milioane lei, bani care pot fi utilizati pentru finantarea unor operatiuni urgente, cum ar fi inundatiile.

Din taxa pe valoarea adaugata (TVA), ministerul Finantelor a propus alocarea a 9,6 miliarde lei pentru finantarea bugetelor locale.

PSD sustine un buget alternativ

Liderul PSD, Mircea Geoana, a anuntat ieri ca partidul sau are un proiect de buget alternativ care va prezenta "viziunea social-democrata cu privire la bugetul national". "Proiectul de buget al Guvernului este unul al esecului, al ratarii tuturor tintelor pe care si le-a propus in campania electorala", a declarat presedintele PSD. Geoana mai spune ca bugetul Guvernului nu e fondat pe nimic solid cata vreme Codul Fiscal nu e modificat, iar acordul cu FMI nu a fost semnat. In proiectul alternativ, PSD propune reintroducerea impozitarii progresive si reducerea TVA la produsele de baza, cum sunt medicamentele. De asemenea, PSD propune bani mai multi pentru Sanatate, Educatie, dar si pentru agricultori. Cat despre bugetul asigurarilor sociale, PSD considera ca acesta merita o dezbatere separata. Geoana a declarat ca proiectul PSD de buget va fi discutat in Parlament sub forma de amendamente. "Nu sunt in favoarea blocarii bugetului statului si nu inseamna ca nu vom sustine bugetul de stat ca sa fie votat la timp. Unde sunt puncte inacceptabile vom vota impotriva, dar nu impotriva bugetului in bloc", a explicat Geoana.

Lidia Moise, Florin Rusu, Clement Sava

Averea