Cotatia platinei a atins un nou record, de 1.915 dolari/uncie, iar aurul s-a scumpit cu 1%

Luni, 11 Februarie 2008, ora 15:06
1544 citiri
Cotatia platinei a atins un nou record, de 1.915 dolari/uncie, iar aurul s-a scumpit cu 1%

Pretul platinei a urcat, luni, pana la un nou maxim record, in a opta sedinta de tranzactionare consectiv, deoarece investitorii sunt ingrijorati de problemele de productie din Africa de Sud, principala tara furnizoare pe pietele iunternationale, scrie Reuters.

Alte metale pretioase s-au scumpit, de asemenea. Astfel, pretul aurului a crescut cu 1%, pana in apropiere de recordul inregistrat recent, de 936,50 dolari/uncie, cotatia argintului a atins un maxim al ultimilor 27 de ani, iar paladiul unul al ultimilor sase ani.

Cotatia spot a platinei a atins un nivel de 1.915 dolari/uncie, iar metalul pretios s-a tranzactionat la un nivel de 1.915/1.920, in crestere fata de cotatia de 1.880/1.888 dolari/uncie, inregistrata la inchiderea sedintei de tranzactionare de la sfarsitul saptamanii trecute de pe piata new-yorkeza. Contractele la termen (futures) pentru platina vandute pe piata americana au inregistrat, de asemenea, un nivel istoric, de 1.920,90 dolari/uncie.

"Situatia in care ne aflam este destul de grava", a comentat, pentru Reuters, un strateg pentru piata metalelor pretioase de la Mitsubishi Corp, Tom Kendall. "In ultimele trei saptamani, in Africa de Sud au existat scaderi semnificative ale productiei", a mai aratat Kendall.

Platina, metal folosit in productia de bijuterii si de catalizatori auto, s-a scumpit cu 25% de la inceputul anului pana in prezent, in continuarea scumpirii cu 37% din 2007, dupa ce intreruperi in furnizarea de energie electrica au afectat negativ mineritul din Africa de Sud, creand ingrijorari cu privire la un posibil deficit extins de platina in 2008.

Compania sud-africana de stat producatoare de energie electrica Eskom este in negocieri privind cumpararea de energie electrica suplimentara de la producatori locali, in incercarea de a solutiona criza care afecteaza Africa de Sud, a aratat ministrul intreprinderilor publice, Alec Erwin.

Cel mai mare producator de platina al lumii, Anglo Platinum, a afisat o scadere a castigurilor pe actiune pentru intregul an si si-a revizuit in scadere estimarile pentru productia din 2008, in contextul crizei de electricitate.

Analistii spun ca deficitul de platina s-ar putea extinde la peste 400.000 de uncii pana la sfarsitul lui 2008, fata de 265.000 de uncii in 2007. Piata a avut un excedent de 65.000 de uncii in 2006, dupa sapte ani de deficit consecutiv.

Dealerii au spus ca si nesiguranta referitoare la evolutia miscarii dolarului in contextul turbulentelor de pe pietele internationale i-a incurajat pe investitori sa cumpere platina, la fel ca si alte metale pretioase, cum ar fi aur, argint si paladiu.

"Aurul s-ar putea scumpi pana la 1.000 dolari/uncie, iar platina ar putea atinge nivelul de 2.000 dolari/uncie pana la sfarsitul primului trimestru din 2008", a estimat un dealer de la compania Phillip Futures din Singapore, William Kwan.

Aurul s-a scumpit pana la 926,60/927,50 dolari/uncie, fata de cotatia de 918,00/918,70 dolari/uncie, inregistrata la inchiderea sedintei de tranzactionare de la sfarsitul saptamanii trecute de pe piata new-yorkeza. Contractele la termen (futures) pentru aur cu livrare in aprilie vandute pe piata americana au castigat 8,50% pana la un nivel de 930,60 dolari/uncie.

Euro s-a apreciat, luni, dupa ce seful Bancii Centrale Europene (BCE) a sugerat ca relaxarea politicii monetare nu este pe agenda bancii, din cauza persistentei presiunilor inflationiste in zona euro.

Cursul aurului se misca adesea in directia opusa celui al dolarului.

"Vanzarile de aur ale Fondului Monetar International (FMI) ar putea duce la marcarea de profit pe termen scurt, dar traderii profesionisti vor fi prudenti in mizele pe termen scurt, dupa esecurile repetate de a impune corectii pe piata aurului in ultima vreme", arata o nota pentru clienti a bancherilor de la banca de investitii UBS.

<a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.