Romanii si amenajarea gradinilor, baba si mitraliera

Sambata, 09 Septembrie 2006, ora 16:59
1042 citiri

Productia din sectorul mobilierului de gradina reprezinta doar 1% din cele 1,1 miliarde de euro aferente pietei mobilierului din Romania. Motivul acestui procent redus il reprezinta greutatea cu care romanii se aliniaza la stilul de viata european, in sensul ca predomina in continuare interesul pentru amenajarea interiorului locuintei, spatiul exterior fiind neglijat.In ceea ce priveste industria mobilei din Romania, 80% din productie este destinat exportului. In 2005, principalele tari care au importat mobila de la companiile de profil din tara au fost Franta (18,3%), Germania (17%), Italia (12,5%), Olanda (8,1%), Austria (7,6%) si Anglia (7%). Pe partea de concurenta, tara noastra a avut de infruntat companii din Polonia, Cehia, Slovenia si Slovacia.

Potrivit Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), marii producatori din tara au intuit potentialul acestui sector si au inclus in ofertele lor produse destinate decorarii spatiilor din jurul locuintelor, incercand sa-i determine pe cumparatorii autohtoni sa se orienteze si spre aceste articole. Deocamdata insa, exporturile sunt cele care aduc profit pentru aceasta categorie de mobilier, vanzarile in tara fiind nesemnificative.

Perioada de varf pentru achizitionarea mobilierului de gradina sau terase este iunie-iulie, insa majoritatea romanilor cumpara produse pentru iesirile la picnic, nu in vederea amenajarii spatiilor din exteriorul locuintelor.

Din acest motiv, comerciantii nu se expun situatiei de a produce si de a ramane cu marfa nevanduta, preferand varianta importului. Cu toate acestea, APMR sustine ca piata mobilierului de gradina va exploda in urmatorii 2 ani, ca urmare a integrarii in structurile europene, dar si a orientarii producatorilor catre populatia cu venituri medii si mari.

In prezent, mobilierul destinat amenajarii gradinilor este realizat dintr-o gama diversificata de materiale: fier forjat, esenta de salcam sau salcie, fibre sintetice, aluminiu si plastic. Preturile variaza in functie de materialul de fabricatie, pornind de la 50-60 RON pentru un scaun de plastic, 200 RON pentru setul compus dintr-o masa si 4 scaune, tot din plastic, pana la 400 RON pentru un fotoliu dintr-un aliaj de aluminiu si fibra de sticla.

La ora actuala, segmentul mobilierului de gradina este cel mai bine reprezentat de Mobexpert, cu o gama variata de modele, incluzand si articole de lux. Conform directorului de comunicare Mobexpert, Marcela Moss, compania este lider de piata mobilierului din Romania, avand o cota de 18% si o cifra de afaceri de 150 milioane de euro inregistrata la sfarsitul anului trecut.

In domeniul amenajarilor de gradini a fost lansat un nou trend, cel al A"impodobiriiA" spatiilor din jurul locuintei cu statuete sau figurine. Cel mai mare succes il inregistreaza piticii de gradina, sculptati in beton sau lemn si pictati asemenea celor din povestile pentru copii. Preturile acestora variaza in functie de dimensiune, luand valori intre 300-800 RON.

In urma cu cinci ani a avut loc in Parcul Herastrau din Bucuresti prima editie a Gradinii de vara, o manifestare anuala care reuneste producatori si comercianti de articole destinate amenajarii gradinii. In cadrul acestei expozitii isi pun produsele la bataie atat firme consacrate, cat si nume noi, dornice de a patrunde pe piata. Acestea concureaza pentru a-i atrage atat pe consumatorii finali, cat si pe specialistii din domeniu.

Bloombiz

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...