Un medic roman a creat o aplicatie de mobil care iti spune de ce boala suferi sau daca ai o urgenta medicala

Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 16:00
39949 citiri
Un medic roman a creat o aplicatie de mobil care iti spune de ce boala suferi sau daca ai o urgenta medicala
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Un medic care sa fie disponibil pe telefon oricand este visul fiecaruia dintre noi, atunci cand avem o problema de sanatate. Cum ar fi, insa, sa ai acces la cunostintele a zeci de doctori din domenii diferite, concomitent, 24 de ore din 24, pe propriul smartphone?

Lucian Constantin Nutu, un tanar absolvent de Medicina, a lucrat 5 ani la un astfel de proiect, timp in care a fost nevoit sa invete si programare.

Insa rezultatul este spectaculos: a lansat o aplicatie gratuita ce poarta numele Doctor31 si care, in doar sase minute, iti ofera un diagnostic "aproape de perfectiune" fara sa colecteze datele tale personale.

Lucian nu este, insa, la primul efort de a-i ajuta pe oameni imbinand pasiunea sa pentru medicina cu informatica.

Primul sau proiect medical care a avut interactiune cu informatica a fost in anul al treilea de facultate cand, dupa o practica de trei luni, a observat ca pacientii duceau lipsa de informare completa si adesea erau anxiosi, pentru ca nu stiau ce va urma in decursul interventiei chirurgicale.

"Ca sa incerc sa combat aceasta problema a pacientilor, am cumparat si instalat un televizor si un DVD pe holul Sectiei de Chirurgie II de la Spitalul Colentina, Bucuresti. Pe acest televizor exista o colectie de animatii medicale cu principalele operatii chirurgicale efectuate in aceea sectie si care explica ce anume se intampla in cadrul interventiei chirurgicale.

In acea vreme a fost o adevarata provocare tehnica (in 2008 cred sau 2009) nu existau televizoare smart, nu gaseai aceste animatii decat in State, pur si simplu tehnica nu te prea ajuta. Mereu am fost fascinat de cum poate ajuta tehnica oamenii bolnavi", spune Lucian.

"Am ales facultatea de medicina din pasiune, de cand eram mic mereu citeam carti care aveau legatura cu modul de functionare al organismului sau cu bolile acestuia. Parintii mei mi-au cumparat enciclopedii pentru copii si doua dintre ele erau preferatele mele, volumul cu corpul uman si cel cu universul.

Pana sa incep proiectul Doctor31, am actionat in arii precum: chirurgie generala, studii clinice si comertul cu consumabile medicale", povesteste Lucian, intr-un interviu acordat Business24.

Ce este Doctor31 si cum s-a nascut acest proiect?

Doctor31 este o aplicatie pentru telefonul mobil care, atunci cand nu te simti bine, raspunzand la cateva intrebari, afli de ce este posibil sa suferi si daca suferinta ta reprezinta o urgenta medicala.

Doctor31 s-a nascut ca urmare a unei necesitati. Mereu vedeam in spital sau in sectiunea comentariilor articolelor de pe internet, persoane care aveau cunostinte gresite despre boli sau credeau ca sufera de o anumite boala, pentru ca asa au citit ei pe internet.

Ce a presupus implementarea lui?

Dupa ce am luat decizia de a crea aceasta aplicatie, in 2 saptamani am si inceput, impreuna cu primul programator, lucrul.

De atunci si pana la lansarea produsului a durat 5 ani si o luna. In acesti ani am invatat mereu lucruri noi, au fost multe dati in care a trebuit sa refacem parti de cod sau parti medicale. Dar asta face parte din orice proiect de acest gen, cand incerci sa creezi ceva nou.

Am lucrat cu drag la acest proiect asa ca toate orele de munca, zile, ani au fost o placere. Au fost necesare si multe eforturi suplimentare; de exemplu, am invatat programare, pentru a putea intelege mai bine posibilitatile de a combina medicina cu programarea.

Care a fost investitia in aceasta idee?

Am investit foarte mult timp si resurse financiare si suntem fericiti de rezultat.

Aplicatia este gratuita, serviciile sunt gratuite, nu colectati date personale, oferiti diagnostic "aproape de perfectiune"... totul pare atat de simplu. Si totusi, romanul poate fi sceptic. Cum le garantati oamenilor ca pot avea incredere in raspunsurile pe care le primesc de la Doctor31?

Aplicatia are la baza aceleasi informatii medicale pe care le au si medicii. Aceasta reproduce modul lor de gandire in stabilirea unui diagnostic. In folosirea aplicatiei, factorul care decide corectitudinea diagnosticului este, in principal, atentia si sinceritatea utilizatorului.

Cati oameni au apelat la Doctor31 pana acum si ce estimari aveti pentru viitor?

In prima luna, am avut cateva sute de descarcari, iar userii au folosit de mai multe ori aplicatia, ceea ce este un fapt imbucurator.

Credeti ca medicina asistata de puterea tehnologiei reprezinta viitorul? Cum credeti ca vor evolua lucrurile in urmatorii ani?

Din ce in ce mai mult, in tarile dezvoltate, tehnologia devine "corp comun" cu medicii si restul specialistilor din domeniu.

Tehnologia s-a dezvoltat si in medicina la fel ca in oricare alte domenii. Medicii pot acumula un numar limitat de informatii in raport cu toata informatia medicala existenta.

De aceea, un medic poate dobandi 1-2 specialitati medicale si nu pe toate. In cadrul unui consult, Doctor 31 tine cont de 31 de specialitati medicale, concomitent.

In urmatorii ani cred ca se va schimba primul contact intre pacient si medic. Cred ca pacientii vor folosi softuri similare softului nostru iar apoi, primul contact cu un medic va fi online.

Medicul va primi datele pacientului in timp real, va oferi un posibil diagnostic si care sunt investigatiile medicale (calculate tot de un algoritm care sa tina cont de costuri si disponibilitatea fizica) care trebuiesc efectuate pentru confirmarea acestuia.

Ce planuri aveti pentru Doctor31?

Doctor31 invata zilnic boli si analize medicale noi si dorim sa ajungem la 1.000 de boli (aproximativ 340 in prezent). Lucram la optiuni noi ale aplicatiei si la o versiune destinata medicilor.

Zilnic ne ocupam de promovarea aplicatiei in Romania si la nivel global.

#interviu Doctor31, #aplicatie Doctor31, #Lucian Constantin Nutu, #diagnostic online , #Aplicatii mobile