BlackBerry s-ar putea vinde cu 4,7 miliarde de dolari unui colos financiar canadian

Marti, 24 Septembrie 2013, ora 06:17
2074 citiri
BlackBerry s-ar putea vinde cu 4,7 miliarde de dolari unui colos financiar canadian
Sursa foto: News.yahoo.ca

BlackBerry va fi vandut conglomeratului din domeniul asigurarilor si investitiilor Fairfax Financial Holdings pentru 4,7 miliarde de dolari, au anuntat luni ambele companii.

Afacerea nu este inca definitiva, insa. Conform intelegerii celor doua companii, cumparatorul se poate razgandi oricand, scrie Mashable. Fairfax Financial Holdings detine deja 10% din actiunile BlackBerry.

Colosul financiar va plati o prima de 9% pentru actiunile BlackBerry, care se vindeau pentru 8,23 dolari/ actiune in momentul in care tranzactiile au fost suspendate.

In 2007, cand producatorul de smartphone-uri se afla la apogeu, BlackBerry valora peste 100 de miliarde de dolari.

Serviciile de comunicare pentru companii si institutii, noul focus BlackBerry

BlackBerry a anuntat vineri ca se va indeparta de agitata piata dedicata consumatorilor obisnuiti si se va concentra pe serviciile pentru mediul de afaceri si cel guvernamental, inclusiv al apararii.

Compania a avertizat ca va raporta o depreciere de aproape un miliard, iar veniturile sale se bazeaza pe vanzarea a doar 3,7 milioane de smartphone-uri pe trimestrul doi.

In comparatie, Apple a vandut noua milioane de iPhone 5S si 5C in doar primele trei zile de lansare.

Pentagonul avea in uz 600.000 de dispozitive mobile in primavara acestui an. Dintre acestea 470.000 erau BlackBerry, 41.000 iOS, iar 8.700 functionau cu Android.

"Ne indreptam catre o infrastructura de comunicatii mobile care suporta o varietate de dispozitive", a declarat un oficial al Departamentului Apararii SUA.

Reduceri masive de costuri si personal

BlackBerry anuntase saptamana trecuta reduceri masive de personal, de pana la 40% din angajati, in perioada ramasa pana la sfarsitul anului, potrivit unor surse apropiate situatiei.

Compania a inceput din vara o serie de runde de concedieri de amploare mai redusa, mai ales la departamentele vanzari si cercetare-dezvoltare, dupa ce anul trecut a renuntat la 5.000 de angajati.

Dimensiunea planului de concedieri prezinta o imagine sumbra a companiei, scrie Wall Street Journal. In urma cu doi ani, BlackBerry avea peste 17.000 de angajati si o cota de piata de 14% in SUA, potrivit datelor firmei de cercetare IDC. In prezent, cota producatorului de smartphone-uri pe piata americana a coborat la sub 3%.

In august, compania a anuntat formarea unei comisii speciale pentru analiza optiunilor strategice ale companiei, inclusiv vanzarea.

Board-ul vrea o vanzare rapida, care ar putea fi incheiata chiar de la inceputul lunii noiembrie, au afirmat surse apropiate situatiei. Formarea comisiei speciale a fost vazuta de analisti si investitori ca o recunoastere a faptului ca reducerile de personal si noua linie de telefoane nu au ajutat BlackBerry sa faca fata concurentilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vanzare Blackberry, #BlackBerry Fairfax Financial Holdings, #preluare BlackBerry Fairfax Financial, #actiuni blackberry , #BlackBerry