BlackBerry se grabeste sa se vanda pana in noiembrie

Joi, 05 Septembrie 2013, ora 13:50
1479 citiri
BlackBerry se grabeste sa se vanda pana in noiembrie

Producatorul canadian de smartphone-uri BlackBerry, aflat in dificultate dupa scaderea puternica a vanzarilor in ultimii ani, intentioneaza sa incheie pana in noiembrie licitatia si negocierile pentru vanzarea companiei, au declarat pentru Wall Street Journal surse apropiate discutiilor.

Compania a anuntat in luna august ca a desemnat o comisie speciala, formata din membri ai consiliului de administratie, pentru a cauta "alternative strategice".

In perioada urmatoare, BlackBerry a purtat discutii preliminare cu mai multi investitori interesati sa preia compania, partial sau integral, a afirmat una dintre surse, precizand ca a fost stabilita o lista de potentiali investitori, iar negocierile pentru vanzare ar putea incepe in scurt timp.

Conducerea BlackBerry vrea o solutie rapida, insa nu este clar daca negocierile initiate de companie se vor materializa intr-o oferta concreta de preluare, noteaza WSJ.

Pritre investitorii interesati sa investeasca la BlackBerry se numara mai multe institutii financiare din Canada si Statele Unite, printre care Canada Pension Plan Investment Board, un fond de administrare de pensii, si fondul de capital de risc Bain Capital.

De asemenea, compania canadiana a intrat in atentia unor producatori de electronice din Asia, printre care grupul chinez Lenovo.

Anterior, zvouri din piata indicau ca gigantul american Microsoft ar fi interesat sa preia BlackBerry pentru a-si extinde prezenta in domeniul productiei de electronice si a-si consolida pozitia pe segmentul mobil.

Microsoft a optat insa pentru preluarea diviziei producatoare de telefoane mobile a companiei finlandeze Nokia, tranzactie anuntata marti.

JPMorgan va intermedia vanzarea companiei canadiene

Microsoft si Nokia au depasit BlackBerry pe piata smartphone in trimestrul al doilea al acestui an, la doi ani dupa incheierea unui parteneriat strans prin care se doreste impunerea sistemului de operare Windows Phone drept un al treilea jucator relevant pe piata dispozitivelor mobile, ca alternativa la Apple iOS si Google Android, care domina in prezent sectorul.

BlackBerry nu a tinut pasul cu transformarea rapida a industriei mobile dupa lansarea iPhone in 2007, situatie similara cu cea a Microsoft si Nokia.

In 2007, BlackBerry genera jumatate din vanzarile de smartphone-uri din SUA, iar actiunile companiei au depasit pentru o perioada pragul de 200 de dolari. In prezent, BlackBerry se tranzactioneaza pe bursa la aproximativ 10 dolari.

Saptamana trecuta, unul dintre membrii comisiei speciale de la BlackBerry a afirmat ca grupul ar putea vinde anumite active, focusand activitatile pe o anumita nisa, fara a preciza care.

Totodata, surse apropiate situatiei au declarat recent pentru WSJ ca BlackBerry ia in calcul vanzarea serviciului de mesagerie, apreciat in mediul business si in zona institutiilor guvernamentale pentru securitatea oferita utilizatorilor.

BlackBerry a angajat banca JPMorgan Chase pentru a se ocupa de vanzarea companiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vanzare Blackberry, #investitori Blackberry, #preluare Blackberry , #BlackBerry