RIM, producatorul Blackberry, are sanse de supravietuire

Luni, 02 Iulie 2012, ora 08:29
2366 citiri
RIM, producatorul Blackberry, are sanse de supravietuire

Scaderea puternica a vanzarilor RIM (Research In Motion), producatorul telefoanelor BlackBerry, nu a fost o surpriza imensa. Nimeni nu se astepta la rezultate bune.

Stim ca BlackBerry 10 nu va fi lansat cel putin pana in primul trimestru din 2013 si ca RIM va concedia 5.000 de angajati. Aceste schimbari pot fi conectate cu anuntul anterior al companiei, care a angajat JPMorgan si RBC Capital pentru analizarea optiunilor strategice.

Nu e de mirare ca RIM a deschis cu 15% in scadere pe Nasdaq in data de 29 iunie si ca actiunile continua sa scada. In mod cert, piata si-a pierdut increderea in abilitatea RIM de a mai supravietui in urmatoarele sase, opt luni, pana cand soseste BlackBerry 10.

Care sunt, cu adevarat, optiunile RIM? Evident, angajarea celor doua mari banci de investitii, care sunt specializate in fuziuni si achizitii, indica faptul ca RIM intentioneaza sa vanda ceva si acest ceva nu presupune neaparat vanzarea companiei. Poate ca RIM a decis ca este timpul sa renunte la productia de dispozitive mobile, noteaza eWeek.

Companiile care fac bani din smartphone-uri nu le produc in Canada, asa cum face RIM. In timp ce Samsung este cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, care isi construieste propriile telefoane, Samsung este, de asemenea, unul dintre cei mai mari producatori din lume care isi externalizeaza activitatile. Apple nu isi produce telefoanele. Acestea sunt facute in China. Google, iarasi, este prezent in piata cu smartphone-uri si tablete facute de alti producatori, cum ar fi Asus sau HTC.

Daca Samsung ar construi, spre exemplu, BlackBerry 10, RIM s-ar putea concentra asupra aspectului software si a serviciilor de date oferite clientilor de business, capitol la care RIM sta inca bine.

Renuntarea la producatia de hardware

Prin renuntarea la productia proprie de hardware, RIM ar putea lucra cu producatori care au o mare expertiza in lansarea de platforme hardware pe piata si care stiu ce criterii tehnice trebuie indeplinite, in functie de nevoia pietei. Apple iPhone 4S este un exemplu excelent de ceea ce poate fi facut, prin cedarea productiei hardware catre o companie terta. Exista zvonuri puternice in piata ca RIM va adopta un model de business similar pentru a-si reduce costurile.

Poate ca RIM s-ar descurca si mai bine daca ar iesi din business-ul hardware complet. Poate ca producatorul ar putea licentia software-ul sau catre alte companii, ocupandu-se astfel doar de reteaua de date. BlackBerry Enterprise Server ar putea fi imposibil de inlocuit pentru multi dintre marii clienti ai RIM, iar e-mail-ul BlackBerry functioneaza mai bine decat orice alt serviciu de e-mail, potrivit multor specialisti.

Modelul de licentiere software

Trecerea catre un model de licentiere software ar insemna transformarea RIM intr-o companie mai mica, dar ar putea asigura platforma software de care clientii sunt dependenti, la un nivel de securitate foarte ridicat, si ar putea reda increderea clientilor ca firma nu se destrama. Ar putea, de asemenea, sa previna abandonarea sau achizitia de terminale BlackBerry.

In acest moment, temerea clientilor BlackBerry este ca vor fi abandonati. Daca RIM dispare, acestia vor ramane cu dispozitive aproape nefolositoare, prin intermediul carora vor putea doar telefona si trimite mesaje scurte de tip SMS.

RIM are, deci, optiuni viabile. Compania are doua miliarde de dolari in banci si nicio datorie. Cu reducerile de personal anuntate, compania poata sta in viata o vreme, insa trebuie sa ia repede o decizie. Compania poate fi vanduta altcuiva, poate catre Microsoft, care isi doreste foarte mult sa fie o forta in piata de mobile enterprise. O alta optiune este contractarea unui producator, miscare ce ar salva bani si care, poate, ar rezulta in produse mai bune.

Sau RIM ar putea deveni o companie software, dar atunci n-ar mai avea niciun sens sa-si puna sperantele de salvare in lansarea BlackBerry 10.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BlackBerry RIM optiuni salvare, #faliment RIM BlackBerry, #achizitie RIM BlackBerry, #Microsoft cumpara RIM , #BlackBerry