Indienii dau lovitura: Au produs un smartphone care costa doar 4 dolari

Miercuri, 17 Februarie 2016, ora 17:20
5637 citiri
Indienii dau lovitura: Au produs un smartphone care costa doar 4 dolari
Foto: Freedom 251

Cel mai ieftin smartphone din lume este produs in India si urmeaza sa fie lansat chiar acum pe piata. Freedom 251 este creatia Ringing Bells, o companie infiintata cu aproape 5 luni in urma, si urmeaza sa fie pus in vanzare incepand cu 18 februarie.

Smartphone-ul indian ameninta sa dea peste cap intreaga piata de profil, Freedom 251 avand un pret de doar 4 dolari, conform revistei Quartz.

Subventionat de guvern

Cel mai ieftin telefon smart ruleaza pe un program de operare Android Lollipop 5.1, cu un procesor quad-core de 1,3 GHz, ofera un spatiu de stocare de 8 GB, ba vine chiar si cu o camera de 3,2 megapixeli.

Desi pare imposibil ca un dispozitiv cu aceste caracteristii sa atinga un pret atat de scazut, Ringing Bells pare sa fi beneficiat si de importante subventii asigurate de guvernul Modi prin programul "Make in India".

Aceasta ar explica si de ce smartphone-ul are deja preinstalate mai multe aplicatii dezvoltate pentru sustinerea diverselor proiecte politice ale premierului indian: programul ecologic Swachh Bharat (Curata India!) sau cel al protectiei femeilor impotriva violentei.

"Ceea ce stim pana acum este ca telefonul a fost subventionat puternic. In momentul de fata, cel mai ieftin telefon smart din India costa cel putin 28 de dolari, iar componentele incluse in acest nou smartphone demonstreaza clar existenta subventiilor", considera Tarun Pathak, analist al firmei Counterpoint Research.

Gama telefoanelor smart ieftine din India este reprezentata de modelul Alcatel Fire C si cele produse de firmele locale Micromax sau Karbonn, cu preturi de 7 pana la 14 ori mai mari decat cel al lui Freedom 251.

Revolutie in piata

In acest moment, piata smartphone din India inregistreaza cea mai rapida crestere din lume, iar aparitia unui telefon inteligent cu un pret ridicol de mic ar putea accelera aceasta dinamica.

"Va fi o perturbare majora a pietei in prima faza, mai ales ca telefonul pleaca cu un pret de vanzare de 4 dolari. Cel mai probabil va fi vazut ca o alternativa la telefoanele deja consacrate.

Insa, compania va trebui sa aiba grija ca, pe termen lung, asteptarile publicului sa fie satisfacte, altfel politica pretului redus ar putea ricosa inapoi", considera analistul Counterpoint Research.

Conform datelor prezentate de ministerul de resort de la New Delhi, Ringing Bells este o companie aparuta in septembrie 2015 ca urmare a asocierii dintre Mohit Kumar Goel, Sushma Devi si Rajesh Kumar, trei oameni de afaceri indieni din sectorul agricol care si-au dat mana in acest proiect din sfera tehnologica.

In 2015, India a reusit sa devanseze Statele Unite ajungand, din punct de vedere al dimensiunii, a doua piata smartphone la nivel global dupa China.

Statisticile oficiale arata ca in decembrie existau in India peste 220 de milioane de utilizatori de telefoane smart, dar potentialul pietei este unul urias, daca ne gandim ca in tara traiesc peste 1,25 miliarde de oameni.

Cresterea masiva inregistrata in folosirea smartphone-urilor in India a facut ca mari jucatori, cum ar fi Samsung sau Lenovo, sa isi dispute aprig cota de piata pe aceasta zona.

In prezent, peste 150 de producatori de smartphone sunt prezenti pe piata din India, iar competitia tinde sa se intensifice.

Aproape jumatate din telefoanele mobile vandute in India in ultimul trimestru al anului trecut au fost asamblate in fabrici locale, fapt care ii face pe consultantii de la Counterpoint Research sa sustina ca "tendinta aceasta va evolua rapid la o scara mai mare in cursul anului 2016".

#smartphone ieftin, #piata smartphone India, #subventii guvern, #dispozitive mobile , #Smartphone