ANCOM: Scad tarifele maxime pentru apelurile telefonice

Joi, 12 Decembrie 2013, ora 14:15
1469 citiri
ANCOM: Scad tarifele maxime pentru apelurile telefonice

Tariful maxim pentru convorbirile efectuate la puncte fixe va fi de 0,14 eurocenti/minut, in timp ce pentru convorbirile la puncte mobile acesta nu va depasi 0,96 eurocenti/minut, potrivit noilor plafoane tarifare stabilite de catre Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), dar care urmeaza sa primeasca si acordul Comisiei Europene (CE).

ANCOM arata, intr-un comunicat remis joi AGERPRES, ca a finalizat ultima runda de dezbateri nationale asupra noilor tarife maxime pentru serviciile de interconectare in vederea terminarii apelurilor telefonice la puncte fixe si mobile.

In urma observatiilor primite in consultarea publica a masurilor, tarifele maxime pentru terminarea apelurilor vor fi de 0,14 eurocenti/minut pentru terminarea la puncte fixe (in scadere de la 0,67 eurocenti/minut) si de 0,96 eurocenti/minut, in scadere de la 3,07 eurocenti/minut, pentru terminarea apelurilor la puncte mobile.

Noile masuri urmeaza sa fie consultate si la nivel european.

Totodata, arbitrul pietei telecom a stabilit noi plafoane tarifare pentru serviciile auxiliare de interconectare oferite de toti furnizorii de retele de comunicatii, respectiv pentru serviciile de tranzit national al apelurilor, serviciile de linii inchiriate segmente terminale si serviciile de "backhaul" pe suport Ethernet, furnizate de societatea Romtelecom.

Tarifele au fost determinate pe baza unor modele de calculatie a costurilor si vor intra in vigoare dupa finalizarea etapei obligatorii de consultare europeana.

"Reducerea tarifelor de terminare la telefonie este necesara pentru a stimula concurenta in piata serviciilor de telefonie. Desi rata de penetrare a telefoanelor inteligente este comparabila in Romania cu cea din Franta sau Germania, peste 70% din utilizatorii din Romania isi limiteaza apelurile nationale de pe telefonul mobil din cauza ca sunt preocupati de costurile prea mari ale comunicarii. Apelurile "in retea" au ajuns sa reprezinte aproape 90% din totalul traficului de apeluri la puncte mobile", noteaza ANCOM.

Tarifele sunt obligatorii pentru toti operatorii

Noile tarife vor deveni obligatorii pentru toti furnizorii de retele din Romania identificati cu putere semnificativa pe pietele de terminare a apelurilor la puncte fixe si mobile.

In plus, ca si pana acum, tarifele de terminare nu sunt diferentiate in functie de tehnologia utilizata (de exemplu, 2G sau 3G, PSTN sau IP), de intervalul orar in care au loc apelurile sau de originea lor (puncte fixe, puncte mobile, retele nationale sau internationale).

Tariful de terminare se factureaza exclusiv in cazul apelurilor in afara retelei si reprezinta pretul pe care reteaua apelata il solicita pentru acceptarea apelului.

ANCOM urmeaza sa notifice Comisia Europeana si autoritatilor nationale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene setul de masuri propuse, impreuna cu motivele care stau la baza acestor masuri. Forul european si celelalte autoritati de reglementare vor putea transmite ANCOM comentarii si observatii in termen de o luna de la data notificarii.

In prezent, pe piata de profil din Romania exista, la jumatatea anului 2013, un numar de cinci furnizori de servicii de telefonie mobila: Cosmote, Orange, RCS&RDS, Romtelecom si Vodafone.

#tarife telefonie mobila, #tarife ANCOM, #convorbiri telefonice , #Stiri Mobile