Legea cartelelor pre-pay, adoptata de Camera Deputatilor

Miercuri, 02 Iulie 2014, ora 15:30
1683 citiri
Legea cartelelor pre-pay, adoptata de Camera Deputatilor

Camera Deputatilor a aprobat miercuri proiectul de act normativ care prevede ca orice persoana care cumpara o cartela pre-platita trebuie sa puna la dispozitia vanzatorului numai datele de identificare din buletin sau pe cele din pasaport ori din permisul de conducere.

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice a fost adoptat cu 195 de voturi pentru, 20 impotriva si 75 de abtineri.

Comisia juridica si cea de IT din Camera Deputatilor au dat saptamana trecuta raport de admitere la proiectul de lege.

"Proiectul a fost adoptat intr-o forma benefica si corecta pentru toata lumea. Au ramas in acest proiect doar datele de identificare ale persoanei, nu date de trafic si pentru pre-pay, si pentru wi-fi, pentru conexiunile de internet. Orice om care isi va cumpara sau va detine o cartela pre-platita are la dispozitie, de la intrarea in vigoare a legii, un an de zile in care poate consuma creditul sau poate sa mearga la operator si sa-si declare datele, in sensul ca el este proprietarul numarului respectiv, daca nu, numarul va fi anulat", a precizat la acea data presedintele Comisiei pentru tehnologie informationala din Camera Deputatilor, Daniel Oajdea.

Potrivit acestuia, legea va intra in vigoare, daca textul va fi adoptat in aceasta forma, la 1 ianuarie 2015. Presedintele Comisiei IT a mai explicat ca persoana care cumpara o cartela pre-platita trebuie sa puna la dispozitia vanzatorului numai datele de identificare din buletin sau pe cele din pasaport ori din permisul de conducere.

Datele de identificare se memoreaza

Cat priveste accesul la internet, inclusiv pe o retea wi-fi, Oajdea a spus ca nu se retin decat datele de identificare ale utilizatorului.

"Spre exemplu, este o procedura cunoscuta ce se aplica si in Germania, iti dai numarul de telefon mobil, pe acesta primesti automat un cod, cod pe care-l pui, te autentifici acolo si atat. In momentul in care, teoretic, s-ar putea savarsi o infractiune, se poate sti cine e persoana. Nu intereseaza pe nimeni si nu am fost de acord cu retinerea datelor de trafic pe internet, care vin si in contradictie cu decizia Curtii Europene, nu s-a votat asa ceva, ci doar identificarea utilizatorului. Nu cred ca este o problema pentru cineva care e de buna credinta si corect, daca il poti identifica, ca a intrat pe retea si atat. Prin urmare, forma finala este in regula", a sustinut Daniel Oajdea.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, Camera Deputatilor fiind decizionala in acest caz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#lege cartele prepay, #utilizatori cartele prepay Romania , #Stiri Mobile