Nokia renaste: Fostii angajati lanseaza un telefon si un sistem de operare

Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 09:41
2265 citiri
Nokia renaste: Fostii angajati lanseaza un telefon si un sistem de operare

Un grup de fosti angajati de la Nokia au reusit sa stranga 200 de milioane de euro (258 de milioane de dolari) de la mai multi jucatori din industria telecomunicatiilor pentru a lansa un nou sistem de operare pentru telefoane mobile, bazat pe tehnologie Nokia, dar si un nou telefon, care va fi lansat luna viitoare.

Compania finlandeza Jolla Ltd. a facut valuri la inceputul acestui an, cand a anuntat intentia de a folosi sistemul de operare Nokia MeeGo, ca punct de pornire pentru lansarea unor noi dispozitive mobile, potrivit The Wall Street Journal.

Nokia a abandonat sistemul de operare anul trecut, in favoarea celui produs de Microsoft, Windows, dar a permis companiei Jolla si altor producatori sa se foloseasca de tehnologia sa.

Numele de cod pentru noul sistem de operare dezvoltat de Jolla este Sailfish. Reprezentantii companiei nu au oferit detalii despre viitorul telefon.

Intrarea companiei finlandeze pe piata ultracompetitiva de telefoane mobile si lansarea unui unui sistem de operare este facuta in conditiile in care piata este dominata de Apple si Google.

Cele doua mari platforme au o cota globala de piata de peste 80% impreuna, in cel de-al doilea trimestru al acestui an, potrivit firmei de cercetare Gartner.

Directorul executiv al Jolla, Jussi Hurmola, a declarat marti ca cele mai recente evenimente din industria telecom, incluzand aici campania legala pe care o desfasoara Apple la nivel global, pentru a frana cresterea Apple, au ridicat multe semne de intrebare in randul producatorilor de smartphone-uri, care cauta alternative.

Consortiul de investitori in proiectul Jolla este format din importante companii, inclusiv un operator telecom si un producator de procesoare, dar si un producator de componente.

Compania Jolla vrea sa deschida un centru de cercetare-dezvoltare in Hong Kong si are nevoie de investitii suplimentare de 50 de milioane de euro.

Sistemul MeeGo a fost lansat la inceputul anului 2010 si a fost folosit comercial doar pentru smartphone Nokia N9.

Unul dintre avantajele noului sistem bazat pe abandonatul MeeGo este faptul ca nu va necesita hardware costisitor, asa cum este nevoie la smartphone-urile care opereaza cu ultimele versiuni Android sau Windows Phone.

#sistem operare Nokia smartphone, #Jolla lansare smartphone, #sistem operare Sailfish , #Stiri Mobile