Operatorii mobili: Exista un dezechilibru in privinta accesului la retele fixe, care trebuie eliminat

Marti, 28 Octombrie 2014, ora 12:29
1388 citiri
Operatorii mobili: Exista un dezechilibru in privinta accesului la retele fixe, care trebuie eliminat
www.fiverr.com

Lipsa reglementarii in privinta accesului operatorilor de telefonie mobila la retelele de telecomunicatii fixe a creat un dezechilibru in piata, pe care autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) ar trebui sa-l elimine, au declarat sefii Orange Romania si Vodafone Romania, la ZF Digital' 14.

"Malta si Romania sunt singurele state membre din Uniunea Europeana care nu au reglementat accesul operatorilor de telefonie mobila la retelele fixe de telecomunicatii. Este un dezechilibru, care trebuie rezolvat. Operatorii de telefonie mobila sunt reglementati pentru ca in timpul licitatiei pentru licente din 2012 a fost o cerinta pentru noi sa oferim roaming national pentru ceilalti operatori. In Romania, unul dintre jucatori are peste 50% cota de piata si putere de piata usoara, iar el nu e reglementat deloc, deci e foarte dificil sa fie accesata acea piata", a declarat directorul general al Orange Romania, Jean-Francois Fallacher, prezent la ZF Digital' 14, potrivit Mediafax.

Directorul general al Vodafone Romania, Ravinder Takkar, este de aceeasi parere.

"Ce a zis Jean-Francois Fallacher este corect. Noi, operatorii mobili, oferim acces celorlalti operatori de telecomunicatii, dar noi, la randul nostru, nu avem acces, in aceleasi conditii, la retelele fixe. Vrem ca accesul la retelele fixe sa fie reglementat la fel cum este reglementat accesul la retelele mobile. Nu cerem anumite preturi, cerem doar aceleasi conditii de acces", a spus Takkar.

Nikolai Beckers, directorul general al Telekom Romania Communications si Telekom Romania Mobile Communications, care activeaza pe piata sub brandul Telekom Romania, a afirmat ca sustine ideea reglementarii accesului operatorilor de telefonie mobila la retelele fixe.

"Sunt de acord cu Jean-Francois Fallacher si Ravinder Takkar. In Romania avem o situatie neobisnuita, dar cand vine vorba de reglementarea pe fix, e la fel de buna ca pe mobil, dar comparativ cu alte piete, cand vine vorba de aplicarea altor reguli, ai multe elemente care sunt intr-o zona gri a legislatiei. Daca s-ar aplica toate regulile pentru toti operatorii, nu ar fi probleme", a spus Beckers.

El a mai spus ca Telekom Romania a platit 14 milioane de euro pentru taxa de stalp, circa 40% din totalul sumei platite de toti operatorii.

#operatori mobili, #dezechilibru acces retele fixe , #Stiri Mobile