Vrei o masina high tech? Vezi ce aplicatii sunt la moda

Sambata, 14 Ianuarie 2012, ora 00:00
4004 citiri
Vrei o masina high tech? Vezi ce aplicatii sunt la moda

Asa cum aplicatiile au transformat smartphone-urile si tabletele, sistemele tehnologice implementate in masini sunt urmatoarea frontiera. In timp ce pentru dispozitivele personale utilizatorii au la dispozitie mii de aplicatii, producatorii auto au permis pana acum doar catorva dintre acestea sa fie implementate si pentru masini.

Ford Motor anunta la CES 2012, cel mai mare targ de tehnologie din lume, dublarea numarului de aplicatii disponibile pentru sistemul hi-tech al masinii. Mercedes-Benz si Kia vor arata lumii primele aplicatii pentru sistemele hi-tech, tot in cadrul CES.

Ce pot face aplicatiile pentru soferi? Spre exemplu, cu sistemul Toyot Entune acestia pot activa masina sa faca rezervari la restaurant sau, cu ajutorul sistemului Ford Sync, pot folosi sistemul de comanda vocala pentru a selecta ce muzica doresc sa asculte, potrivit USA Today.

Numarul aplicatiilor implementate in sistemele masinilor va ajunge la cateva sute in urmatorii ani, potrivit estimarilor specialistilor.

Producatorii auto sunt prudenti deocamdata si nu se grabesc sa implementeze prea multe aplicatii. Majoritatea aplicatiilor existente pe masini in prezent sunt disponibile si utilizatorilor de smartphone.

Posibilitatile viitorului

- primirea de discount-uri in functie de locul in care te afli cu masina, de genul reducerilor Groupon;

- programe radio personalizate, in care soferul primeste doar ceea ce vrea sa asculte

- sincronizarea calendarului, a intalnirilor programte si a contactelor din telefonul mobil cu masina

"Cand oamenii se urca in masina nu se mai simt conectati. Vrem sa schimbam asta", spune Alfred Tom, un cercetator din cadrul General Motoros.

Idei sunt

In cursa pentru noi aplicati, producatorii sunt bombardati cu idei de catre dezvoltatori. Spre exemplu, Ford Motor primeste propuneri de la mii de dezvoltatori, dar numai cateva ajung in faza de dezvoltare si implementare, spune Julius Marchwicki, manager de produs in cadrul Sync AppLink.

Ford are implementate pe masinile sale cinci aplicatii: Pandora, Stitcher, Slacker Radio, iHeartRadio si Twitter.

Pentru a gasi noi aplicatii, Ford a organizat un concurs la TechCrunch Disrupt Hackathon, anul trecut, in San Francisco, unde peste 100 de echipe au lucrat timp de 24 de ore pentru a pune la punct aplicatii pentru masini.

Mercedes-Benz, are o alta abordare. Creaza aplicatii care nu necesita conectarea cu telefonul mobil.

Sistemul de voce al Kia functioneaza ca o singura aplicatie sub a carei umbrela se afla mai multe servicii, precum cele care informeaza parintii ca adolescentii lor copii conduc in afara unei anumite zone pe care ei au aprobat-o.

BMW a dezvoltat aplicatii care permit utilizarea in masina a unor servicii populare precum Facebook, Twitter sau Google

#aplicatii auto, #smartphones, #aplicatii mobile pentru masini , #Stiri Mobile