ANCOM organizeaza luni a doua licitatie pentru piata operatorilor telecom

Luni, 17 Septembrie 2012, ora 09:29
1841 citiri
ANCOM organizeaza luni a doua licitatie pentru piata operatorilor telecom

O noua runda a licitatiei de spectru pentru alocarea frecventelor ramase nealocate va avea loc luni, 17 septembrie, a anuntat, vineri, intr-un comunicat de presa, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Potrivit sursei citate, dupa incheierea rundelor suplimentare organizate in cadrul licitatiei de spectru pentru alocarea frecventelor in benzile de 800, 900, 1800 si 2600 MHz, Comisia de specialitate din cadrul ANCOM a hotarat organizarea unei runde suplimentare in data de 17 septembrie.

In cadrul noilor etape pot participa toti ofertantii, indiferent daca au obtinut sau nu blocuri de frecvente in urma rundelor primare, fiind insa aplicabile limitarile privind dobandirea drepturilor de utilizare a spectrului.

Fiecare ofertant poate licita pentru un pachet format din unul sau mai multe blocuri de frecvente disponibile in aceste runde, depunand o oferta in care indica pretul pe care este dispus sa-l achite pentru achizitionarea respectivului pachet, cu anumite limitari. Fiecare pachet reprezinta in sine o oferta in care se va preciza numarul de blocuri din fiecare categorie pe care ofertantul doreste sa le achizitioneze, precum si pretul total al pachetului.

In cea de-a doua runda suplimentara, pretul ofertei nu va putea fi mai mic decat preturile de pornire (taxa minima de licenta) pentru blocurile incluse in oferta.

ANCOM precizeaza ca, la finalul rundelor suplimentare, vor fi determinate ofertele castigatoare pentru blocurile ramase neadjudecate dupa rundele primare, ofertantii castigatori, precum si preturile de baza pe care trebuie sa le plateasca acestia.

Licitatia se va incheia cu rundele de alocare, in care operatorii pot licita pentru locul dorit in banda.

Operatorii care participa la licitatie sunt: 2K Telecom, Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Orange Romania, RCS&RDS si Vodafone Romania.

ANCOM a scos la licitatie drepturile de utilizare a frecventelor in benzile de 800, 900, 1800 si 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile (voce si date) pe o perioada de 15 ani, fiind pentru prima data cand in Romania licentele de spectru se acorda printr-o procedura de selectie competitiva.

Licitatia se va desfasura pentru doua tipuri de licente

In cadrul procedurii, operatorii pot licita pentru doua tipuri de licente: pe termen lung (15 ani, valabile pana in aprilie 2029) si pe termen scurt (un an si trei luni, valabile pana in aprilie 2014).

Pentru licentele pe termen lung, Autoritatea scoate la licitatie 42 de blocuri pereche de cate cinci MHz, precum si trei blocuri nepereche de cate 15 MHz in banda de 2.600 MHz. Aceste licente se vor acorda cu incepere de la 6 aprilie 2014.

Totodata, pentru licentiere pe termen scurt, ANCOM scoate la licitatie zece blocuri pereche de 2,5 MHz in banda de 900 MHz si sase blocuri pereche de cinci MHz in banda de 1800 MHz, resurse care sunt in marea lor majoritate folosite in prezent de catre Orange si Vodafone.

Pretul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotarare de Guvern, astfel incat pentru alocarea pe o perioada de 15 ani in banda de 800 MHz tariful minim este de 35 milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 milioane de euro, respectiv zece milioane de euro/bloc in banda de 1800 MHz si patru milioane euro/bloc pereche si trei milioane/bloc nepereche in banda de 2600 MHz.

In cazul blocurilor care vor fi alocate pentru perioade de 15 luni, valorile au fost stabilite la 1,7 milioane de euro in banda de 900 MHz si 800.000 euro in banda de 1800 MHz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ANCOM licitatie piata telecom, #ANCOM licitatie frecvente nealocate, #ANCOM licitatie licente , #Telecomunicatii