Aproape o treime dintre posesorii de telefoane mobile evita apelurile in strainatate din cauza tarifelor

Marti, 18 Februarie 2014, ora 09:31
1476 citiri
Aproape o treime dintre posesorii de telefoane mobile evita apelurile in strainatate din cauza tarifelor

Preturile convorbirilor roaming determina 28% dintre utilizatorii serviciilor de telefonie mobila sa renunte la convorbirile din strainatate, se arata intr-un sondaj al Comisiei Europeane.

Numai 8 la suta dintre calatori isi folosesc telefoanele mobile in strainatate la fel de mult ca si acasa din punct de vedere al apelurilor efectuate, in timp ce trei din zece persoane care calatoresc in alta tara nu isi folosesc deloc telefonul mobil pentru a efectua apeluri, conform Mediafax.

Doua din zece persoane ar trimite la fel de multe SMS-uri ca si atunci cand sunt in tara

In plus, doar doua din zece persoane ar trimite la fel de multe SMS-uri ca si atunci cand se afla in propria tara, iar un sfert dintre calatori nu trimit niciodata mesaje cand se afla in alta tara a UE.

CE precizeaza ca aplicarea unor tarife majorate pentru serviciile furnizate in roaming mai are si alte efecte, cum ar fi faptul ca 47 la suta dintre respondenti nu ar utiliza internetul mobil in alta tara din UE

Numai 1 din 10 respondenti si-ar accesa e-mailul la fel de mult ca si in propria tara si doar 1 din 20 ar folosi retelele de socializare la fel de mult ca si acasa

Persoanele care calatoresc frecvent sunt mai susceptibile decat calatorii ocazionali sa dezactiveze functia de transfer de date a telefoanelor lor mobile cand se afla in strainatate. Comisia considera ca acest lucru se datoreaza faptului ca persoanele care calatoresc frecvent sunt mai bine informate cu privire la costurile reale ale transferului de date in roaming, in Europa, decat cele care calatoresc mai rar.

CE constata ca cetatenii nu isi limiteaza utilizarea telefonului mobil doar in strainatate, chiar si in tara de origine, 70 la suta dintre cei care suna in alte tari din UE limitandu-si apelurile din cauza costurilor.

Sondajul de opinie a fost efectuat in randul a 28.000 de cetateni ai UE.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, s-a declarat "socata de aceste cifre".

"Este clar ca trebuie sa terminam ce am inceput si sa eliminam odata pentru totdeauna tarifele pentru roaming. Consumatorii isi limiteaza in mod exagerat utilizarea telefonului lor mobil, iar firmele au la randul lor de pierdut de pe urma acestui lucru. Aici nu e vorba de o simpla lupta intre turisti si societatile de telecomunicatii. Milioane de companii trebuie sa achite costuri suplimentare din cauza roaming-ului, iar unele dintre ele precum dezvoltatorii de aplicatii inregistreaza si pierderi de venituri. Roaming-ul nu are sens pe o piata unica si este de-a dreptul o forma de nebunie economica", a declarat Kroes.

Problema tarifelor practicate pentru serviciile furnizate in roaming a fost si mai mare in urma cu cativa ani, inainte ca UE sa introduca plafonarea preturilor, in 2008. De atunci, consumatorii au constatat ca tarifele cu amanuntul pentru apeluri si SMS-uri in roaming au scazut cu 80 la suta, iar serviciile de date in roaming sunt in prezent mai ieftine cu pana la 91 la suta.

In Franta, consumatorii beneficiaza in prezent de eliminarea pe scara larga a suplimentelor de tarif pentru roaming, demonstrandu-se faptul ca este posibil ca societatile de telecomunicatii sa ofere planuri tarifare valabile in intreaga UE la acelasi pret, arata CE.

Comisia a inaintat o propunere legislativa (MEMO/13/779) prin care a solicitat organelor legislative ale Uniunii Europene (Parlamentul European si Consiliul de Ministri) sa realizeze o piata unica a apelurilor telefonice si a navigarii pe internet. Scopul acestei propuneri este ca pana cel tarziu in 2016, clientii din intreaga Uniune sa fie in masura sa isi foloseasca telefoanele mobile si cele inteligente la tarife nationale atunci cand calatoresc in alte tari din Uniune (cu alte cuvinte, sa se practice acelasi tarif pentru serviciile nationale si cele in roaming).

In temeiul normelor adoptate in 2012, din iulie 2014 consumatorii vor avea, de asemenea, dreptul de a renunta la operatorul lor national atunci cand calatoresc in alta tara si de a opta pentru servicii in roaming mai ieftine, oferite de un operator local din tara vizitata sau de o companie concurenta din tara de origine, fara a-si schimba cartela SIM.

#tarife roaming, #studiu roaming, #comisia europeana, #telefonie mobila , #Telecomunicatii