De ce nu vor AT&T si China Telecom sa intre pe piata romaneasca

Marti, 16 Octombrie 2012, ora 11:00
5372 citiri
De ce nu vor AT&T si China Telecom sa intre pe piata romaneasca

Licitatia 4G, organizata de catre Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), ar fi fost ocazia unor mari operatori, precum AT&T sau China Telecom sa intre pe piata locala.

Insa niciunul dintre cei doi mari operatori mentionati nu si-a manifestat interesul pentru achizitionarea unei licente 4G pe piata din Romania, pentru care operatorii de telefonie mobila prezenti pe piata locala vor plati peste 680 de milioane de euro.

Directorii executivi ai celor mari trei operatori de telefonie mobila, Orange, Vodafone si Cosmote, au explicat care sunt motivele pentru care pe piata locala nu mai este loc de inca un nume mare, in cadrul ZF Digital.

Directorul executiv al Vodafone Romania, Inaki Berroeta, a afirmat ca piata locala de telefonie mobila are deja destule nume mari.

"Nu are sens sa intri pe o piata cu un nivel mare de penetrare a telefoniei mobile (n.r. peste 110% in Romania). Romania are preturi foarte competitive, iar intrarea unui nou jucator ar fi fost extrem de dificila", a spus Berroeta.

Jean-Francois Fallacher, directorul executiv al Orange Romania, a declarat ca intrarea unui nou jucator pe piata locala ar fi greu de realizat, pentru ca investitiile necesare ar fi fost foarte mari.

Si directorul executiv al Cosmote si Romtelecom, Stefanos Theocharopoulos, crede ca investitia de la zero, pentru un alt operator de telefonie mobila pe piata locala, nu ar avea sens.

"Noi suntem cei care au intrat cel mai tarziu pe piata si putem spune ca timpul de recuperare a investitiei este foarte mare", a spus seful Cosmote si Romtelecom.

Controlat de grupul France Telecom, Orange Romania este liderul pietei locale de telefonie mobila, cu 10,05 milioane de clienti la 30 iunie, iar Vodafone Romania este parte a grupului britanic de telecomunicatii mobile Vodafone si ocupa pozitia a doua in clasament, cu 7,79 milioane de utilizatori.

Anul trecut, afacerile Orange Romania au sc?zut cu 4,3%, la 3,98 miliarde de lei, iar profitul net a coborat cu 13,7%, la 805,6 milioane de lei.

In cazul Vodafone Romania, cifra de afaceri a scazut cu 2,3%, la 3,39 miliarde de lei, in timp ce profitul net a urcat cu 0,2%, la 487,7 milioane delei.

Al treilea jucator de profil este Cosmote Romania, o divizie a grupului elen Cosmote, controlat de OTE (Grecia).

Grupul Cosmote controleaza in Romania si Telemobil.

Cu 6,4 milioane de clienti la 30 iunie, Cosmote Romania a consemnat afaceri de 1,94 miliarde de lei in 2011, in urcare cu 8,9% fata de nul precedent, in schimb ce profitul net a coborat cu 78,3%, la 30,8 milioane de lei.

#China Telecom Romania, #AT T Romania, #operatori mobili piata romaneasca , #Telecomunicatii