Romania ocupa locul 4 in UE in ceea ce priveste cresterile inregistrate in serviciile de telecomunicatii

Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 11:15
1498 citiri
Romania ocupa locul 4 in UE in ceea ce priveste cresterile inregistrate in serviciile de telecomunicatii

Serviciile de telecomunicatii au cresteri importante in acest an, la nivel european, iar Romania se claseaza pe locul 4 din acest punct de vedere, a declarat, luni, intr-o conferinta de specialitate, John Gole, director de programe in Telecomunicatii al IDC UK.

"Serviciile de telecomunicatii au cresteri estimate pentru 2013. Romania este pe locul 4, dar restul tarilor au parte de o contractie in cheltuieli facute in industria de telecomunicatii. Rusia este singura valoare care iese in evidenta, dar in restul regiunii observam ca exista niste tendinte comune care reflecta tot ceea ce vedem in intreaga Europa. Industria trece prin niste perioade dificile, unul dintre motive fiind acela ca avem reglementare. In sfera de reglementare exista cateva lucruri care au avut loc. De exemplu, in Uniunea Europeana a avut loc o reducere a tarifelor de telefonie mobila. Aceste reduceri de tarife au format industria si au creat provocari", a spus Gole.

Conform unei analize al Uniunii Europene, publicata la inceputul lunii august 2013, Romania are unele din cele mai mici preturi din zona la apelurile nationale pe telefoanele mobile, cu un tarif mediu pe minut de 2,2 eurocenti, fiind depasita doar de Lituania, cu 1,9 eurocenti.

La polul opus al clasamentului, Olanda este urmata de Luxemburg (14,6 eurocenti), Belgia (13,8 eurocenti), Malta si Spania (fiecare cu 13 eurocenti).

Tariful mediu pe minut la nivelul Uniunii Europene este de 9,1 eurocenti.

In septembrie, Comisia Europeana a prezentat un nou pachet legislativ destinat sa consolideze piata unica a telecomunicatiilor, prin intermediul caruia ar urma sa fie eliminate taxele de roaming din iulie 2014.

Pachetul legal adoptat de CE propune, printre altele, desfiintarea tarifelor majorate pentru apelurile internationale efectuate in interiorul Europei. Conform propunerii CE, companiile nu ar mai putea percepe pentru un apel efectuat intr-o retea fixa din interiorul UE un tarif mai mare decat pentru un apel national interurban. Tariful pentru apelurile efectuate intr-o retea mobila din interiorul UE nu ar putea depasi 0,19 euro pe minut, plus TVA.

O alta prevedere este alocarea coordonata a spectrului de frecvente radio, care ar urma sa asigure ca europenii beneficiaza de un acces sporit la serviciile mobile 4G si de mai multe conexiuni Wi-Fi. Operatorii de telefonie mobila vor fi in masura astfel sa elaboreze planuri de investitii mai eficiente si transfrontaliere, gratie unei mai bune coordonari a momentului ales pentru alocarea spectrului de frecvente radio, a duratei sale si a conditiilor in care aceasta are loc.

Potrivit unui document al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), supus dezbaterii publice la finele lunii august, tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe ar putea scadea de la 0,67 eurocenti/minut la 0,15 eurocenti/minut, iar tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte mobile de la 3,07 eurocenti la 0,86 eurocenti/minut, de la 1 ianuarie 2014.

Publicatia Business Review organizeaza, luni, conferinta cu tema "Focus pe Telecom", in care se discuta despre trendurile pietei de profil si impactul noilor tehnologii asupra mediului de afaceri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#servicii telecomunica ii Romania, #industria telecomunica iilor, #top Uniunea Europeana , #Telecomunicatii