Romania, pe cale sa implementeze serviciul european de urgenta eCall, obligatoriu din 2015

Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 10:50
1403 citiri
Romania, pe cale sa implementeze serviciul european de urgenta eCall, obligatoriu din 2015
Serviciul eCall schematizat. Sursa: ec.europa.eu

Romania este pregatita sa implementeze serviciu de urgenta paneuropean din vehicule eCall, apreciaza Comisia Europeana, sistem prin care pot fi transmise automat catre dispeceratul 112 informatii legate de localizarea masinii implicate intr-un accident rutier, tipul autovehiculului, directia de mers sau numarul de pasageri.

"Romania, prin Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), este prima tara din Europa care si-a modernizat infrastructura Sistemului 112, la nivel national, cu capabilitati eCall, dispozitivul care apeleaza automat numarul unic de urgenta. Comisia Europeana a felicitat in mod oficial Romania si STS pentru performantele atinse, aratand ca tara noastra este pregatita pentru operarea sistemului eCall", precizeaza STS, in contextul desfasurarii la Bucuresti a celei de-a doua Conferinte internationale privind implementarea acestui proiect.

Potrivit unui comunicat al STS, cu ajutorul serviciului de urgenta eCall, autoritatile vor interveni cu mai mare rapiditate, inclusiv in situatia in care pasagerii nu mai au capacitatea de a vorbi.

Sistemul permite totodata si apelarea manuala de la bordul vehiculului.

"In cazul unui accident auto, sistemul eCall instalat pe masina va apela automat dispeceratul 112, odata cu transmiterea de informatii relevante privind locul evenimentului si date tehnice ale vehiculelor implicate", completeaza STS.

Serviciul de urgenta eCall va fi obligatoriu in Europa incepand cu 1 octombrie 2015.

"Dezvoltarea acestuia nu trebuie sa se opreasca la acest nivel, ci va trebui sa se adapteze permanent noilor tehnologii si nevoilor populatiei, in scopul salvarii de vieti omenesti, concomitent cu pastrarea confidentialitatii si cu protectia datelor cu caracter personal", se arata in comunicat.

Conferinta internationala privind prezentarea rezultatelor implementarii noului serviciu de urgenta din vehicule - eCall este un eveniment al proiectului paneuropean HeERO - Harmonised eCall European Pilot. Manifestarea are loc sub egida Comisiei Europene cu ajutorul coordonatorului de proiect ERTICO si al Asociatiei Europene a Numarului de Urgenta (EENA).

Din acest proiect fac parte 18 tari: Croatia, Republica Ceha, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Suedia, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Luxemburg, Spania, Turcia, Ungaria, Slovenia, Irlanda si Romania.

#serviciul ecall, #implementare ecall Romania, #ecall, #serviciul european ecall Romania , #Telecomunicatii