Tarife reduse pentru serviciile de telefonie din 2012

Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 13:25
1547 citiri
Tarife reduse pentru serviciile de telefonie din 2012

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a anuntat miercuri ca vizeaza o noua scadere a tarifelor de telefonie practicate de toti operatorii de telefonie fixa si mobila activi pe piata din Romania.

Astfel, ANCOM a finalizat marti, printr-o sedinta a Consiliului Consultativ, dezbaterea nationala pe marginea setului de masuri de identificare, analiza si reglementare a pietelor serviciilor de terminare a apelurilor la puncte fixe si a celor la puncte mobile in retelele publice de telefonie, care se va concretiza prin scaderea tarifelor de terminare practicate de toti operatorii de telefonie fixa si mobila activi pe piata din Romania.

In urma recomandarilor si observatiilor transmise in perioada de consultare publica nationala, ANCOM are in vedere o scadere mai accentuata a tarifelor maxime de terminare a apelurilor in retelele de telefonie mobila fata de varianta propusa in consultare publica si a marit intervalele de reducere a acestor tarife de la 6 luni la 8 luni.

1 septembrie 2012, a doua etapa de reducere a tarifelor la telefonie mobila

Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2012, tariful maxim pentru serviciile de terminare a apelurilor in retele de telefonie mobila va fi de 4,05 eurocenti pe minut. A doua etapa de reducere a tarifelor de terminare a apelurilor in retelele de telefonie mobila va avea loc la 1 septembrie 2012, cand se va practica un tarif de 3,07 eurocenti/minut.

"Avand in vedere ca cei sase operatori de telefonie mobila identificati cu putere semnificativa pe piata - Cosmote, Orange, RCS&RDS, Romtelecom, Telemobil si Vodafone - practica in acest moment tarife diferite pentru serviciile de terminare a apelurilor, reducerile din prima etapa sunt cuprinse intre 19% si 30%, pana la niveluri simetrice pentru toti operatorii, urmate de o a doua etapa de reducere cu 24% a tarifelor tuturor operatorilor, incepand cu 1 septembrie 2012", se spune in comunicatul ANCOM.

Celelalte remedii stabilite atat pe piata terminarii apelurilor la puncte fixe, cat si pe piata terminarii apelurilor la puncte mobile raman neschimbate fata de cele propuse in consultare. Acestea sunt: obligatia de transparenta, obligatia de a permite accesul si utilizarea unor elemente specifice ale retelei si a infrastructurii asociate, obligatia de nediscriminare si obligatia de control al tarifelor (inclusiv mentinerea simetriei tarifelor de terminare).

Tarifele la telefonia fixa vor scadea cu 15% din 2012

Tarifele maxime pentru interconectare in vederea terminarii apelurilor practicate de cei 52 de operatori de telefonie fixa identificati ca avand putere semnificativa de piata vor scadea in prima etapa cu 15%, de la 0,97 eurocenti/minut la 0,82 eurocenti/minut la 1 ianuarie 2012 si cu 18% pana la 0,67 eurocenti/minut de la 1 iulie 2012, rezultand o reducere cu aproximativ 31% a tarifelor actuale de terminare a apelurilor in retelele de telefonie fixa pana la mijlocul anului viitor. Tarifele nu vor mai putea fi diferentiate in functie de intervale orare.

Tarifele propuse de ANCOM au fost stabilite pe baza unor analize comparative cu nivelurile tarifelor de terminare din alte state europene, determinate pe baza unor modele incrementale pe termen lung (LRIC) de calculatie a costurilor evitate asociate furnizarii serviciilor de terminare. Dezvoltarea unor modele similare pentru modelarea costurilor operatorilor din Romania a fost demarata de ANCOM, urmand a fi finalizata, cel mai probabil, la sfarsitul anului 2012, cand ANCOM va putea impune noi reduceri ale tarifelor de terminare.

"Masurile propuse vin sa incheie cea de-a treia runda de analize de piata in sectorul serviciilor de telefonie, demers pe care Autoritatea il reia periodic, conform legislatiei nationale si europene, pentru a asigura functionarea pietelor de telefonie in conditii de concurenta si a proteja interesele utilizatorilor finali. Mai concret, masurile ANCOM urmaresc crearea de conditii egale pentru toti jucatorii de pe aceste piete, indiferent de dimensiunea retelei, a bazei de clienti si a momentului intrarii pe piata, astfel incat utilizatorii de telefonie sa se bucure de servicii de calitate la tarife competitive," a declarat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu.

Conform normelor cadrului european de reglementare in domeniu aplicabile odata cu dobandirea de catre Romania a calitatii de stat membru al Uniunii Europene, ANCOM urmeaza sa notifice Comisiei Europene, Organismului autoritatilor europene de reglementare in domeniul comunicatiilor electronice (BEREC) si autoritatilor nationale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene setul de masuri propuse. Comisia Europeana, BEREC si celelalte autoritati de reglementare vor putea transmite ANCOM comentarii si observatii in termen de o luna de la data notificarii.

Potrivit datelor raportate de furnizori, piata de comunicatii electronice a inregistrat in anul 2010 valoarea de 3,6 miliarde euro (15,3 miliarde RON), in scadere cu 6,6% fata de valoarea din 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ancom, #scadere pret telefonie fixa mobila , #Telecomunicatii