Tarifele de roaming in UE "dispar" la finalul lui 2015

Joi, 03 Aprilie 2014, ora 15:58
8492 citiri
Tarifele de roaming in UE "dispar" la finalul lui 2015

Parlamentul European a aprobat, joi, in prima lectura, reforma pietei telecomunicatiilor, care prevede, printre altele, eliminarea tarifelor de roaming in UE, de la 15 decembrie 2015.

Potrivit unui comunicat al PE, raportul a fost votat cu 534 de voturi "pentru", 25 de voturi "impotriva" si 58 de abtineri.

Votul din PE vine dupa ce, la 18 martie, Comitetul pentru Industrie, Cercetare si Energie (ITRE) a aprobat aceasta reforma.

Potrivit propunerii initiale a Comisiei Europene, tarifele de roaming ar fi trebuit eliminate inca de la 1 iulie 2014.

Pentru a proteja companiile telecom fata de "folosirea abuziva" a serviciilor de roaming, eurodeputatii au solicitat Comisiei o serie de masuri care sa permita firmelor sa aplice tarife in situatii exceptionale. Aceste tarife vor fi insa sub nivelul celor aplicate in prezent.

Totodata, PE a decis interzicerea practicilor de blocare sau de incetinire a continutului de internet. Companiile vor putea, in continuare, sa furnizeze "servicii specializate": televiziunea prin internet (IPTV), video la cerere, anumite aplicatii, precum imagistica medicala de inalta rezolutie, sali de operatie virtuale, aplicatii cloud care necesita prelucrarea unor cantitati mari de date si care sunt vitale pentru activitatea intreprinderilor, in masura in care acest lucru nu afecteaza vitezele de internet promise altor clienti.

Comisia Europeana a adoptat, la 11 septembrie 2013, un plan de reforma in domeniul pietei telecomunicatiilor, avand ca obiectiv simplificarea normelor UE pentru operatorii de telecomunicatii, eliminarea de pe piata a tarifelor majorate pentru roaming, protejarea neutralitatii internetului, noi drepturi pentru consumatori si mai multa siguranta pentru investitori.

Conform comunicatului PE, ajungerea la un acord cu ministerele telecomunicatiilor din cele 28 de state membre trebuie sa se numere printre prioritatile viitorului Parlament European, rezultat in urma alegerilor din 22-25 mai.

Tarifele practicate de societatile de telefonie mobila pentru serviciile furnizate in roaming reduc numarul de apeluri efectuate din strainatate, 28% din consumatori alegand sa tina telefoanele inchise, potrivit unui sondaj de opinie dat publicitatii de Comisia Europeana la 17 februarie.

Doar 8% din calatori isi folosesc telefoanele mobile in strainatate la fel de mult ca si acasa din punct de vedere al apelurilor efectuate, in timp ce trei din zece persoane care calatoresc in alta tara nu isi folosesc deloc telefonul mobil pentru a efectua apeluri.

In plus, doar doua din zece persoane ar trimite la fel de multe SMS-uri ca si atunci cand se afla in propria tara, iar un sfert dintre calatori nu trimit niciodata mesaje cand se afla in alta tara a UE.

CE precizeaza ca aplicarea unor tarife majorate pentru serviciile furnizate in roaming mai are si alte efecte, cum ar fi faptul ca 47% din respondenti nu ar utiliza internetul mobil in alta tara din UE.

Sondajul de opinie a fost efectuat in randul a 28.000 de cetateni ai UE.

#tarife roaming UE, #eliminare tarife roaming UE, #piata telecomunicatiilor, #tarife telefonie mobila , #Telecomunicatii