Calculatorul nu mai e la moda. Se vand mai multe smartphone-uri decat PC-uri

Sambata, 04 Februarie 2012, ora 14:00
2484 citiri
Calculatorul nu mai e la moda. Se vand mai multe smartphone-uri decat PC-uri
Telefoanele inteligente, mai dorite decat calculatoarele

Vanzarile anuale globale de smartphone-uri le-au depasit pentru prima data, in 2011, pe cele de PC-uri, inclusiv tablete.

In aceasta performanta, Apple a avut un rol foarte important, compania reusind sa vanda un numar semnificativ de iPad-uri si iPhone-uri, anul trecut, dupa cum a precizat firma de cercetare de piata Canalys, conform Fortune.cnn.com.

"Sfarsitul de an impresionant al Apple a dus la pozitionarea companiei pe primul loc in randul producatorilor de smartphone-uri si PC-uri, in ultimul trimestru al anului trecut", se arata in raportul Canalys.

Apple a livrat 37 de milioane de iPhone-uri, 15,4 milioane de iPad-uri si 5,2 milioane de calculatoare Mac. De asemenea, a daramat numarul record de smartphone-uri livrate in toata lumea de orice companie intr-un singur trimestru, detinut pana acum de Nokia. Producatorul finlandez reusise sa livreze 28,3 milioane de telefoane in ultimele trei luni din anul 2010.

Mai mult, performanta Apple a dus la inlocuirea Nokia, pentru prima data, ca cel mai mare producator de smartphone-uri din punct de vedere al livrarilor anuale.

Apple a vandut 93,1 milioane de iPhone-uri in 2011, in crestere cu 96% fata de anul anterior. iPhone 4S a generat o cerere mare, cu toate ca telefonul a fost lansat in octombrie si nu in iunie, insa volumul total al companiei a fost generat si de preturile agresive la iPhone 4 si modelele 3GS.

Volumul total de telefoane mobile inteligente produs de toate companiile din domeniu a fost de 488 milioane de unitati anul trecut, in crestere cu 63% fata de 2010. Comparativ, piata PC-urilor a crescut cu 15% in 2011, pana la 414,6 milioane de unitati, cresterea livrarilor de tablete fiind de 274%.

Tabletele, pe care Canalys le numeste "pad-uri", reprezinta 15% din totalul volumului de PC-uri livrate in 2011.

Apple, 75% din profitul pietei de telefoane mobile

Cu toate ca detine doar 8,7% din piata telefoniei mobile, Apple are 75% din profitul industriei. Ultimul raport al Asymco legat de profiturile obtinute de producatorii de telefoane mobile contine vesti proaste pentru toata lumea, in afara de Apple.

Cota de piata a companiei americane in functie de numarul de telefoane vandute a crescut de la 3%, cat era in al doilea trimestru al anului, pana la 8,7% in ultimul trimestru. In acelasi timp, Apple detine 75% din profitul industriei.

Doar cinci dintre cele mai mari companii producatoare de telefoane mobile au inregistrat profit anul trecut. Samsung, cu o cota de 16% din profitul global, a fost cea mai aproape de liderul Apple. Nokia, Research in Motion si HTC abia au reusit sa evite pierderile. Motorola, LG si Sony, care a cumparat Ericsson luna trecut, sunt inca pe pierdere.

Raportul are in vedere toate tipurile de telefoane mobile, nu doar cele inteligente.

#smartphone apple, #iphone telefon, #ipad tableta, #calculator mac, #telefon Samsung, #telefon blackberry , #Telefoane mobile