Cum au schimbat smartphone-urile viata oamenilor

Marti, 03 Iulie 2012, ora 10:02
4288 citiri
Cum au schimbat smartphone-urile viata oamenilor

Smartphone-urile au ajuns sa aiba un rol important in viata oamenilor, producand mai multe modificari in stilul de viata al acestora, considera sociologii.

Cum ne influenteaza smartphone-urile viata? Nu exista un raspuns univoc cu privire la influenta pozitiva sau negativa pe care aparitia de telefoane digitale si de smartphone-uri o exercita asupra oamenilor.

"In orice caz, este clar ca acestea ne-au modificat in mod radical viata", considera sociologul american Sherry Turkle, experta in domeniul noilor tehnologii si profesor la Universitatea Tehnica din Massachusetts.

"Cu acest telefon ma simt confortabil: il iau cu mine in pat si in general il simt ca pe o parte din mine, iar pe mine insumi - ca pe un om-robot", astfel, in opinia expertei americane, considera multi oameni, in primul rand reprezentantii noii generatii, carora Turkle le-a luat interviu pentru cartea sa intitulata "Singuratate in comun".

Oamenii au inceput sa scrie mai mult decat sa discute

In acest sens, profesorul american aminteste despre o alta modificare, la fel de importanta, survenita in constiinta utilizatorilor contemporani de telefoane digitale: oamenii au inceput sa scrie mai mult decat sa discute.

Locul discutiilor adevarate intre oameni este luat din ce in ce mai des de comunicarea prin SMS, prin posta electronica si prin programul-messenger. O asemenea comunicare permite reducerea contactelor personale si eludarea diverselor situatii sociale, afirma expertul, subliniind ca smartphone-urile duc la o asemenea imagine a lumii in care omul devine un fel de singuratic: decide singur la ce, cui si cat sa acorde atentie.

Oamenii nu mai sunt obisnuiti sa ramana singuri nici un moment, apeland la tehnologie pentru a comunica

Dupa parerea lui Turkle, acest lucru duce in mod inevitabil la un al treilea efect psihologic, pe care sociologul il descrie astfel: "comunic, prin urmare exist".

Potrivit expertei, reprezentantii tinerii generatii s-au dezobisnuit practic sa ramana unul la unul cu gandurile lor. Ei simt o acuta nevoie de a-si impartasi ideile si gandurile chiar in momentul aparitiei lor. Si, daca in urma cu doar cativa ani, o relatare conform careia, de exemplu, "sotul si-a sunat sotia de 15 ori pe zi" starnea nedumerire sau atesta o idee fixa sau probleme in familie, astazi un asemenea schimb tumultos de SMS-uri constituie norma, subliniaza Sherry Turkle, intr-un interviu acordat publicatiei germane Der Spiegel.

"Nu voi afirma ca un numar imens de oameni sufera de cine stie ce devieri psihologice, insa o tendinta a carei esenta se reduce la nevoia de a comunica orice gand sau sentiment ne obliga sa vorbim despre semnele dezvoltarii unui narcisism patologic", afirma experta.

Sherry Turkle considera extrem de periculos ca un smartphone sa se transforme in

"prieten". "Cu tot respectul fata de progresul tehnologic, un smartphone este in primul rand un aparat, care nu stie sa empatizeze", afirma Turkle.

"Imi iubesc iPhone-ul si sunt incantata de multe descoperiri in domeniul tehnologiilor informationale. Utilizez Twitter (...) Cu toate acestea, oamenii nu trebuie sa-si faca iluzii ca o masinarie va putea vreodata sa aiba vreo contributie notabila la experienta noastra umana de viata", conchide sociologul american.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#smartphone stil de viata, #dispozitive mobile, #smartphone comportment uman, #dispozitive mobile comunicare , #Telefoane mobile