' Digital home', reteaua digitala de acasa

Luni, 15 Ianuarie 2007, ora 14:21
990 citiri

Televizoare performante, calculatoare si mai performante si echipamente audio dintre cele mai sofisticate,au fost expuse saptamana aceasta la Consumer Electronics Show in Las Vegas, pretul insa ar putea constitui un obstacol pentru cei care doresc sa-si achizitioneze un astfel de sistem.Ideile variaza de la centre media bazate pe PC, inregistrari video digitale sau chiar console de jocuri video, toate putand fi accesate mai usor cu ajutorul noului kit media ' digital home'pe ecranul televizorului, potrivit publicatiei online washingtonpost.

Foarte multe produse electronice incepand de la calculatoare high-end la microchip-uri si echipament de stocare a datelor, preconizeaza in viitorul apropriat castiguri mari din mult asteptatul sistem 'digital home.'

Anul acesta la Consumer Electronics Show, cel mai mare show de acest gen din Statele Unite , producatorii de calculatoare Hewlett-Packard (HPQ.N) si Dell Inc.(DELL.O) au expus sisteme 'digital home' folosind-usi calculatoarele, monitoarele si televizoarele proprii.

Companiile au numit calculatorul un "home server", hub-ul unei retele de servicii ce functioneaza prin conectare wireless cu ajutorul caruia se pot trimite imagini video, filme, programe tv, muzica, fotografii si documente dintr-o camera in cealalta, pe ecranul televizorului.

Chiar si producatorii precum Seagate Technology (STX.N) si japonezii de la Hitachi Ltd. (6501.T), vad o mare oportunitate in utilizarea sistemelor electronicelor precum video, fotografii, si muzica care cer un spatiu si mai mare de stocare a informatiilor.Hitachi a lansat saptamana trecuta un hard-disk capabil sa inregistreze 1000 gigabyti de informatie.
Insa toate aceste sisteme performante pot fi achizitionate deocamdata la un pret destul de piperat.

HP si site-ul specializat in comertul electronic Best Buy Co. Inc. (BBY.N), au anuntat saptamana aceasta un echipament 'digital home' complet echipat ce include un computer HP conectat la un televizor care tine locul unui bord de control al luminilor,climatului, sigurantei si divertismentului digital. Pretul este de 15.000 dolari.
Microsoft promoveaza tot pentru sistemele 'digital home',noul Xbox 360 drept un loc unde pot fi stocate si accesate melodii si filme.

"Xbox 360 este cea mai buna consola de jocuri si ne asteptam sa o videm foarte bine. Dar mai stim si ca oamenii au conectat-o la televizor, si asta inseamna ca ei vor sa vada filme cu ajutorul ei" a declarat Robert Bach de la Microsoft.

"Asa ca am adaugat un serviciu de download pentru filme si un HD DVD player. Daca vrei sa asculti muzica iti poti lua MP3 player-ul sau Zune Player-ul,il conectezi la curent si iti vezi muzica.Download-arile sunt posibile numai pentru aceia care au un hard disk pentru Xbox 360." a daugat acesta.

Un nou chip creat special pentru calculator si televizor va ajuta la realizarea compatibilitatii dintre fluxul audio si video. Acesta permite oricarui dosar din laptop-ul tau sa fie trimis prin wi-fi catre televizorul tau sau proiectorul digital.Se preconizeaza ca acest chip va putea fi reinoit cu orice nou format video,si va fi integrat in unele televizoare pana la sfarsitul acestui an.

"Reteaua de acasa va deveni o realitate pentru ca este deja in dezvoltare. Calculatorul se redefineste in ceva si mai incitant." a afirmat Satjiv Chahil, vice presedinte al HP.

Reprezentantul Dell Kevin Kettler a adugat ca piedicile tehnologice care au stat in fata conectarii calculatoarelor, televiziunii, telefoanelor mobile, echipamentelor audio si consolelor de jocuri se apropie de final dupa atatia ani de efort.

Pentru HP, si Dell, calculatorul ramane centrul sistemului 'digital home'.

Bloombiz