Marile firme de editare de muzica si operatori de telefonie mobila vor oferi servicii muzicale

Luni, 12 Februarie 2007, ora 14:08
746 citiri

Marile companii din domeniul editarii de muzica si 23 de operatori de telefonie mobila vor furniza muzica pe telefoanele mobile, serviciu disponibil pentru 690 de milioane de abonati din intreaga lume, inclusiv din Romania, transmite Reuters.

Noul serviciu, MusicStation, initiat de compania britanica Omnifone, va fi lansat in al doilea trimestru al anului si va permite descarcarea nelimitata de muzica pe telefonul mobil la pretul de 2,99 euro pe saptamana, respectiv 1,99 lire sterline in Marea Britanie, suma care include si taxele de trafic.

MusicStation concureaza astfel Apple, care si-a anuntat luna trecuta intrarea pe piata telefoanelor mobile cu iPhone, aparat care incorporeaza un player iPod pentru continut digital video si muzical.

Telefonul iPhone va fi comercializat din aceasta vara in Statele Unite, iar in restul lumii incepand din toamna.

"MusicStation va fi la dispozitia a milioane de utilizatori pana la sfarsitul anului calendaristic", a declarat fondatorul Omnifone, Rob Lewis.

Serviciul va intra pe toate pietele vest-europene importante inainte de introducerea iPhone, iar primii operatori care il vor furniza sunt Telenor, din Norvegia, si Vodacom, partener de retea al Vodafone, din Africa de Sud, a spus Lewis.

Programul de descarcare si auditie de muzica va transforma majoritatea telefoanelor mobile in playere muzicale, chiar si modelele care nu au fost proiecte in acest scop.

"Aplicatia functioneaza pe 75% din telefoanele mobile", a precizat Lewis, adaugand ca numarul de telefoane care vor putea folosi serviciul este de cateva ori mai mare decat numarul de aparate iPod ce vor fi vandute.

Apple intentioneaza sa vanda anul viitor zece milioane de aparate iPhone.

Telefoanele mobile sunt dotate de mai multi ani cu soft-uri care permit ascultarea de muzica, dar piesele provin de pe CD-uri sau de pe Internet, nefiind furnizate prin reteaua operatorilor de telefonie mobila.

Lansarea iPhone a provocat ingrijorare in randul companiilor de telefonie mobila, intrucat Apple intentioneaza sa vanda muzica online prin intermediul iTunes Music Store.

"Apple va vinde muzica, ocolind operatorii de telefonie mobila, atragand astfel o parte din piata", a spus Lewis.

Problema preocupa in special operatorii din Europa, unde majoritatea oamenilor au deja telefoane mobile, iar cresterea veniturilor poate fi obtinuta din oferirea unor servicii precum vanzarile de muzica si accesul la Internet.

MusicStation functioneaza in retele de telefonie mobila de generatia a doua si a treia si este posibila descarcarea unei piese muzicale in timp ce asculti alta.

Serviciul include furnizarea de informatii si oferte personalizate in functie de preferinte, precum si optiunea de a intra in legatura cu persoane cu gusturi muzicale similare.

Personalizarea optiunilor se va pastra la reinoirea abonamentului, poate fi recuperata, in cazul pierderii sau deteriorarii telefonului, sau transferata pe un nou aparat.

"Este una dintre cele mai accesibile si mai sigure platforme din cate am vazut", a declarat Rob Wells, vicepresedinte in domeniul digital la Universal Music Group.

Serviciul MusicStation va fi disponibil in Australia, Belgia, Cehia, Franta, Germania, Grecia, Honk Kong, Ungaria, Irlanda, Italia, Olanda, Noua Zeelanda, Filipine, Polonia, Portugalia, Romania, Singapore, Africa de Sud, Spania, Suedia, Turcia si Marea Britanie.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)