O companie franceza "diseca" iPhone. Vezi de ce

Miercuri, 30 Mai 2012, ora 11:28
1327 citiri
O companie franceza "diseca" iPhone. Vezi de ce

Angajatii Technicolor, o companie franceza neprofitabila, se vor grabi sa obtina viitorul model iPhone care va fi lansat de Apple, dar nu pentru a vorbi la telefon sau pentru jocuri, ci pentru a-l face bucati in cautarea unor incalcari ale patentelor detinute de angajatorul lor, relateaza Bloomberg.

Technicolor, inventatoarea tehnologiei folosite la colorarea filmelor clasice precum "Vrajitorul din Oz", intentioneaza sa profite de cele 40.000 de pantente detinute in domeniul video, audio si opticii, pentru a-si intoarce norocul financiar.

Compania are o echipa de 220 de angajati care diseca fiecare nou smartphone sau tableta fabricate de giganti ai industriei tehnologice precum Apple, Samsung Electronics si HTC, pentru identificarea unor nerespectari ale drepturilor de proprietate intelectuala.

"De obicei trimitem producatorilor un dosar mare, cu fotografii ale componentelor produselor lor, in care precizam unde a fost folosita, fara plata, tehnologia noastra. Odata ce au fost trimise imaginile, putem incepe negocierile", a declarat Beatrix de Russe, avocat si vicepresedinte executiv pentru probleme de proprietate intelectuala la Technicolor.

Patentele au devenit un teren de lupta al industriei tehnologice, in conditiile in care producatorii de telefoane mobile, tablete si computere incearca sa atraga cumparatorii cu imbunatatiri constante ale imaginii si sunetului.

Technicolor a fabricat primul film color in urma cu 90 de ani si detine patente esentiale in domeniul tehnologiei audio si video digitale.

"Smartphone-urile au devenit elementul central al proceselor si discutiilor legate de licente, pentru ca piata este uriasa si se dezvolta rapid. In acelasi timp, un smartphone reuneste toata tehnologia de ultima generatie", a declarat Yves Gassot, directorul firmei de consultanta Idate Digiworld.

Google, creatorul sistemului Android pentru telefoane mobile, a finalizat in aceasta luna preluarea de 12,5 miliarde de dolari a Motorola Mobility Holdings, inclusiv a 17.000 de patente detinute de aceasta companie.

Furnizorul de echipamente Ericsson anticipeaza ca isi va majora veniturile de pe urma a 27.000 de patente, in timp ce Alcatel-Lucent anticipeaza venituri de ordinul mai multor sute de milioane de euro din 29.000 de astfel de drepturi de proprietate intelectuala.

Cererea mare pentru patente, precum cele pentru ecranele tactile sau pentru grafica destinata jocurilor si aplicatiilor, a dus la intentarea de numeroase procese legate de tehnologia smartphone-urilor si tabletelor la nivel mondial.

Samsung si Apple s-au dat in judecata in ultimul an pe patru continente, acuzandu-se reciproc de nerespectarea drepturilor de proprietate intelectuala.

Technicolor a trecut de la tehnologia invechita de procesare a filmelor la tehnica digitala si la producerea de software pentru cinematografie, contribuind cu efecte speciale la seria Harry Potter.

In ultimii doi ani, compania cu sediul in Paris si-a refinantat datoriile, a vandut active, a inchis fabrici si a redus numarul de angajati, In 2011, Technicolor a inregistrat pierderi nete de 323 milioane euro, la vanzari de 3,5 miliarde euro, acesta fiind al cincilea an de pierderi consecutive.

Cea mai profitabila afacere a Technicolor este licentierea de patente, din care a obtinut anul trecut venituri de 451 milioane euro, circa 13% din total.

In prezent, Technicolor este in litigiu in SUA cu producatori taiwanezi, pentru tehnologia utilizata la monitoarele LCD pentru computere.

#iPhone componente, #iPhone brevete inventie, #iPhone furnizori , #Telefoane mobile