Palm primeste o finantare de 325 milioane de dolari

Marti, 05 Iunie 2007, ora 02:00
966 citiri

Producatorul de echipamente mobile Palm Inc. a renuntat la ideea de a vinde compania catre Motorola sau Nokia si in schimb a vandut 25% din actiuni catre un fond privat de investitii, care a platit pentru asta 325 de milioane de dolari, au anuntat oficialii companiei.

Compania Palm are rezultate financiare solide si merge in crestere, dar rezultatele sunt sub asteptarile analistilor si acest lucru a atarnat greu in balanta. Zvonurile privind achizitionarea companiei de catre Motorola au lovit presa de specialitate la inceputul acestui an, iar apoi s-a anuntat ca pe fir a intrat si Nokia.

Odata cu decizia de investitie, Palm a anuntat ca aduce pe functia de presedinte al consiliului director pe Jon Rubinstein, fostul director executiv al diviziei iPod de la Apple.

Mare jucator pe piata organizerelor (PDA, personal digital asisstant), Palm a fost una din companiile high-tech vazuta ca un mare succes mondial inainte de crahul dot-com din 2000. Prabusirea pietelor a lasat compania intr-o situatie dificila, iar erorile de management au agravat problemele firmei.

Managementul a decis desprinderea diviziei de software care producea Palm OS, pe care a vandut-o ieftin si apoi a platit miliarde de dolari pentru a o cumpara inapoi. Palm Treo 750 a fost primul produs care a readus compania in prima linie a domeniului.

Acum firma are si alte telefoane inteligente, in competitie directa cu BlackBerry si Nokia. Motorola si Samsung produc de asemenea terminale de acest gen.

Rezultatele anuntate de Palm semnaleaza probleme in atingerea targeturilor stabilite. Profitul net al companiei a scazut cu 95% fata de anul anterior, ajungand la o suma aproape ridicola: 12,8 milioane de dolari. Incasarile pe trimestru au ajuns la 392,9 milioane de dolari, in scadere cu 12 procente.

Spre comparatie, pe ultimele trei luni din 2006 Blackberry a avut vanzari de 835,1 milioane de dolari cu crestere de 45%. Compania a lansat un terminat cu camera foto digitala la timp pentru sarbatori, iar anul acesta a introdus deja pe piata americana un nou model, in timp ce Palm lucreaza inca la noile modele.

Investitia realizata de compania Elevation Partners va fi folosita pentru a se plati dividende de 9 dolari pe actiune catre actionarii privati ai companiei. Pe viitor, Palm urmeaza strategia rivalilor sai, isi va folosi brandul pentru a vinde si altfel de echipamente.

Primul proiect este un laptop cu sistem de operare Linux, care va fi vandut sub numele Palm Foleo. Are sub un kiligram si este destinat celor care calatoresc si vor sa faca operatiuni mai complexe decat cele accesibile pe un Palm normal.

Rubinstein, care a parasit Apple in 2005, spune ca va relansa Palm, pentru ca este o companie cu un potential enorm. "In fiecare an se vand un miliard de telefoane mobile, iar telefoanele inteligente au un potential foarte mare", a spus el. "Avem o istorie in a lansa produse care schimba piata si vreau sa intaresc aceasta mostenire", a adaugat el.

Bloombiz