Peste 257 de milioane de PC-uri vor fi vandute in 2007, estimeaza Gartner

Joi, 28 Iunie 2007, ora 10:01
836 citiri

Vanzarile mondiale de calculatoare personale vor creste cu 11 procente in 2007, stimulate de cresterea vanzarilor de laptop-uri si de cererea venita de pe pietele emergente, care vor achizitiona un sfert din PC-urile vandute la nivel mondial, potrivit unui studiu al firmei de consultanta Gartner, dat publicitatii miercuri, informeaza AFP.

In acest an, numarul de PC-uri vandute la nivel mondial ar urma sa se ridice la 257,1 milioane unitati, in crestere cu 11 procente comparativ cu 231,5 milioane unitati in 2006. Pe categorii de produse, aproximativ 103,2 milioane unitati vor fi laptop-uri, in crestere solida cu 27 de procente, si 153,9 milioane vor fi desktop-uri, in crestere cu 2,4 procente.

Cresterea va fi datorata mai degraba vanzarilor de PC-uri noi pe pietele emergente decat inlocuirii aparatelor actuale. Potrivit Gartner, tarile emergente vor fi responsabile pentru aproximativ 55 la suta din PC-urile vandute celor care isi achizitioneaza in premiera un calculator personal. in plus, Gartner estimeaza ca in urmatorii doi ani pe pietele emergente vor fi vandute 128 de milioane de calculatoare personale, dintre care 77 de milioane vor fi desktop-uri si 51 de milioane laptop-uri, adica 25 la suta din PC-urile vandute la nivel mondial in 2007 si 2008.

Vanzarile de calculatoare persoanele catre persoanele fizice vor continua sa creasca gratie scaderii pretului mediu de vanzare, care va cobori sub 1.100 de dolari si chiar sub 1.000 de dolari, si cresterii numarului de conexiuni fara fir (wireless) la Internet. in schimb, producatorii de PC-uri vor avea dificultati pe pietele mature, unde piata telefoanelor mobile este in crestere, dar cea a calculatoarelor de birou inregistreaza o crestere modesta.

De asemenea, Gartner apreciaza ca lansarea pe piata a noului sistem de operare Windows Vista, lansat de Microsoft la sfarsitul lunii ianuarie, nu a avut decat un impact limitat asupra cererii de noi PC-uri sau inlocuirea ordinatoarelor vechi.

Bloombiz

(Sursa: Rompres)