Symbian si Sony Ericsson militeaza pentru ieftinirea serviciilor wireless

Luni, 12 Februarie 2007, ora 14:30
915 citiri

Compania de software pentru telefoanele mobile Symbian si grupul producator de telefoane mobile Sony Erisson au declarat luni ca operatorii de telefonie mobila trebuie sa reduca preturile pentru serviciile de internet wireless pentru a atrage mai multi clienti, relateaza Reuters.

Cresterea vanzarilor pentru telefoanele mai scumpe a scazut in ultimele doua trimeste ale anului trecut, mai ales in Europa de Vest, afectand producatorii de telefoane mobile precum Nokia, Motorola si Samsung.

Vanzarile telefoanelor tip smartphone, cele mai avansate telefoane mobile ce pot rula aplicatii asemanatoare celor de pe un computer, au scazut in al patrulea trimestru al 2006 pana 30% din totalul vanzarilor, fata de nivelul de 50% inregistrat in trimestrul precedent, reiese dintr-un studiu de piata publicat de grupul Canalys.

In Europa, vanzarile telefoanelor smartphone au crescut cu doar 16% in al treilea trimestru al 2006, majoritatea clientilor preferand telefoane ieftine, al caror scop principal este efectuarea de apeluri.

"Ceva trebuie sa se intample in Europa si in America de Nord, unde cresterea numarului de abonati stagneaza", a declarat seful Symbian, Nigel Clifford, prezent la Congresul 3GSM din Barcelona. Symbian furnizeaza sistemul de operare pentru aproximativ 70% din cele 64 de milione de telefoane 3G vandute in 2006. "Nivelul de tarifare va reprezenta un sector ce va trebui analizat de operatori", a declarat el pentru Reuters, la congresul mondial al telefoniei de la Barcelona.

Veniturile din accesul la internet si alte tipuri de trafic wireless de date reprezinta doar 5% - 6% din veniturile operatorilor. Acest tip de venituri trebuie majorate repede pentru a compensa scaderea veniturilor provenite din apelurile de voce, care sunt afectate de concurenta si reglementarile guvernamentale. "In regiunea Europei, Orientului Mijlociu si a Africii, factorul tarifelor va fi foarte important", a adaugat Clifford.

Presedintele grupului Sony Ericsson, Miles Flint, a declarat ca sistemul de tarifare a traficului wireless nu este transparent si ca firmele de media si cele specializate in servicii prin internet sunt interesate ca conlucreze cu operatorii de telefonie mobila, mizand pe accesul facil si ieftin la serviciile acestora.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)