Un grup american da in judecata Nokia si Samsung pentru incalcarea unui patent

Miercuri, 03 Ianuarie 2007, ora 12:43
783 citiri

Grupul american Washington Research Foundation a dat in judecata producatorii de telefoane mobile Nokia, Samsung Electronics si Panasonic (detinut de Matsushita) pentru incalcarea unui patent privind tehnologia Bluetooth, informeaza Reuters.

"Acuzatii au produs, folosit, importat in Statele Unite ale Americii, vandut si au oferit spre vanzare produse care incalca un patent", a declarat grupul american in plangerea depusa la tribunalul statului Washington din Seattle. Plangerea viza anumite produse continand cipuri Bluetooth produse de producatorul britanic de cipuri CSR, care este principalul grup mondial producator de cipuri ce permite conectarea diferitelor produse electronice precum telefoanele celulare, castile audio si laptopurile.

Grupul american a facut diferenta intre CSR si compania americana rivala Broadcom, aceasta din urma achizitionand o licenta pentru folosirea tehnologiei patentate in 1999, privind constuirea receptorului de frecvente radio, a declarat WashingtonResearch Foundation. Nokia a refuzat ca comenteze aceste acuzatii. "Momentan analizam aceste acuzatii", a declarat purtatoarea de cuvant a grupului finlandez, Eija-Riita Huovinen. Samsung si Panasonic nu au putut fi contactate pentru a oferi detalii suplimentare.

Inginerul Jaap Haartsen, de la producatorul suedez de telefoane mobile Ericsson, este considerat inventatorul sistemului Bluetooth in a doua jumatate a anilor 1990. Ericsson a donat aceasta tehnologie, fara a cere drepturi de utilizare, pentru a crea o piata mai extinsa a produselor fara fir. De atunci, sute de milioane de telefoane mobile, casti audio si laptopuri sunt echipate cu aceasta tehnologie in fiecare an.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)