Viitorul telefoniei mobile: in 2025 nu va exista viata fara mobil

Joi, 11 Ianuarie 2007, ora 05:33
1600 citiri

Specialistii in tehnologie spun ca telefonul mobil, principalul gadget folosit de aproape 50% din oameni, va deveni in urmatorii ani si mai important pentru fiecare utilizator.

Telefonul mobil a devenit in ultimii 20 de ani un echipament aproape indispensabil pentru cei care il folosesc zilnic, dar va deveni mult mai important in urmatorii 20 de ani, spune expertul in comunicatii mobile William Webb, citat de presa de specialitate.

"In 2025, sa pleci de acasa fara telefonul mobil va fi la fel de jenant ca si cum ai pleca acum fara portofel, chei sau acte. Va fi mai mult decat un echipament de comunicare sau un gadget, va fi telecomanda personala a fiecaruia", a apreciat el. Va putea fi numit in continuare telefon mobil, sau mai bine zis mobil, dar probabil ca vor aparea denumiri noi. Va fi un echipament la fel de atractiv si versatil ca si cel actual, dar va fi mai mult decat un telefon, organizer, gadget de divertisment, portofel electronic, cheie de acces in casa si chiar mai mult decat atat.

Probabil in 2025, telefonul mobil va incepe sa lucreze inainte ca proprietarul sa se trezeasca, ca o adevarata secretara. Va accesa Internetul sa afle starea vremii, situatia drumurilor, traficul, mersul trenurilor si va sti sa il trezeasca pe proprietar exact la timp pentru a ajunge la birou la timp. Evident, va stabili cel mai bun traseu, pentru a evita ambuteiajele, lucrarile de pe drum si alte asemenea probleme.

Va fi cu siguranta un inlocuitor pentru cardurile bancare, tot mai vulnerabile. Se vor putea plati cu telefonul din ce in ce mai multe facturi, iar sistemul este mai usor de securizat decat batranul card.

Despre divertisment nici nu mai trebuie sa discutam. Deja cele mai puternice telefoane mobile au player de muzica, filme, camere digitale foto si video si console de jocuri video. Prin 2025 telefonul se va trezi mai devreme si pentru a descarca de pe net programele favorite ale proprietarului, emisiuni, pod-casturi, melodii, astfel incat acesta sa nu se plictiseasca pe drumul spre birou.

Pina si modul de preluare a apelurilor si a mesajelor se va schimba, apreciaza specialistul. Telefonul isi va schimba profilul in functie de programul proprietarului si in functie de activitatea acestuia. La sedinta se va muta singur pe silentios, iar apelurile se vor redirectiona pe mesageria vocala.

Aparatul va invata pe parcurs detalii din viata proprietarului. Va sti ce mincaruri si bauturi prefera si va putea sa sugereze meniuri din cele preferate de acesta. Va sti chiar sa comande pizza de la furnizorii favoriti ai acestuia. In plus, va avertiza utilziatorul cand stocul de bere din frigider se apropie de sfarsit.

Nu mai vorbim nici de serviciile de localizare prin satelit, insa trebuie spus ca telefonul va sti sa ne anunte ca in apropiere se afla un amic sau o ruda. Pe o harta de genul celei din Harry Potter, utilizatorul va putea verifica ce fac cei apropiati, pe unde umbla.

<b>Bloombiz</b>