Vodafone se alatura asociatiei WiMax Forum

Vineri, 10 August 2007, ora 16:10
1311 citiri
Vodafone se alatura asociatiei WiMax Forum

Cel mai mare operator de telefonie mobila din luma dupa incasari, Vodafone a anuntat ca se alatura WiMax Forum, asociatia industriei wireless care vrea sa promoveze standardul WiMax ca alternativa la WiFi si 3G. Analistii spun ca Vodafone vrea sa arate ca, oricare va fi tehnologia wireless a viitorului, operatorul vrea sa fie la curent cu ea. In acest moment, WiMax Forum se lupta sa defineasca standarde pentru tehnologia fara fire, care incepe sa isi faca loc in tarile UE, in Statele Unite si in tarile avansate din Asia. In Romania urmeaza sa aiba loc in toamna o licitatie pentru frecventa radio utilizata pentru WiMax.

Unii analisti prezinta WiMax ca o alternativa la 3G pentru ca vitezele atinse in laboratoarele de testare sunt mai mari decat cele obtinute de tehnologia pentru telefoane mobile. Altii nu sunt atat de siguri si prezinta HSDPA ca fiind alternativa viabila, iar WiMax va ramane doar o tehnologie complementara.

"Noi sunt un operator neutru din punct de vedere tehnologic", a declarat Mark Street, oficial al Vodafone. "Suntem interesati in WiMax si chiar LTE (Long Term Evlution pentru 3G)", a declarat el. "Prezenta noastra in forum ne aduce in pozitia de a beneficia de orice oportunitati viitoare oferite de aceasta tehologie", a mai explicat Street.

Anul acesta la congresul 3GSM de la Barcelona, directorul executsyn_mini.jpgiv al Vodafone, Arun Sarin, a surprins audienta declarand ca industria mobila se indreapta cu pasi mari spre tehnologia LTE. Standardul LTE este promovat de Ericsson ca fiind viitorul industriei wireless, in opozitie cu cei care pariaza pe Wimax.

Mark Street, spre deosebire de seful sau, considera insa ca LTE ramane o tehnologie de laborator, in timp ce WiMax este deja operationala. "Vodafone nu vrea sa ramana in urma in privinta tehnologiilor", a explicat el.
Acelasi lucru il sustin si analistii independenti. "Timpul rapid in care produsele pot ajunge pe piata sunt un factor care propulseaza WiMax", a declarat Alex Green, de la IMS Research. Toate produsele pentru WiMax sunt disponibile, desi unele dintre ele nu sunt certificate tehnic, noteaza el.

WiMax va deschide calea pentru oferirea de noi servicii wireless. Visul televiziunii pe mobil se traduce prin servicii TV mult mai bune pe conexiunea de mare viteza oferita de WiMax. YouTube, MySpace si multe alte site-uri extrem de populare vor fi mult mai accesibile pe o conexiune de mare viteza fata de cea 3G disponibila acum.

vodafone.jpgIntr-adevar, spun specialistii, pe termen scurt continua sa castige lupta serviciile HSPA (high speed packet acces), cu versiunile HSDPA si HSUPA. Pe linga asta, Vodafone a participat la testarea LTE si a lansat un proiect pilot cu WiMax in Malta. Conform lui Mark Street, operatorul va instala LTE in pietele dezvoltate, unde oamenii sunt obisnuiti cu 3G, iar tehnologii precum WiMax vor merge in China, India, zone in curs de dezvoltare unde exista destul loc pentru noi tehnologii.
"Nu am luat o decizie ferma, ci vom analiza fiecare piata in functie de specificul ei", a incheiat el.

Bloombiz

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.