Romtelecom are nevoie de o alta schema pentru evidenta contabila

Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 14:35
1364 citiri
Romtelecom are nevoie de o alta schema pentru evidenta contabila

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a publicat astazi spre consultare publica noua metodologie privind realizarea evidentei contabile separate, in cadrul contabilitatii interne de gestiune, de catre Romtelecom, au anuntat vineri reprezentantii institutiei.

In calitatea sa de furnizor desemnat cu putere semnificativa pe mai multe piete, Romtelecom are obligatia de evidenta contabila separata, necesara asigurarii unui nivel de transparenta ridicat la nivelul costurilor si tarifelor. Obligatia de evidenta contabila separata ofera ANCOM suportul necesar monitorizarii respectarii obligatiei de nediscriminare, pentru ca evidentiaza in mod transparent tarifele practicate pe pietele de gros si tarifele de decontare interna si, de asemenea, eventuala aparitie a unor probleme concurentiale legate de subventionarea incrucisata, tarifele de ruinare etc.

Este necesar ca operatorii concurenti sa aiba certitudinea ca Romtelecom nu discrimineaza nejustificat intre propriile activitati de vanzare cu amanuntul si cele ale operatorilor concurenti, sau intre un concurent si altul, in cazul furnizarii de servicii similare mai multor operatori.

In urma celei de-a doua runde a analizelor de piata efectuate de ANCOM, Romtelecom a fost desemnat furnizor cu putere semnificativa pe piata serviciilor de acces la puncte fixe la retelele publice de telefonie in anul 2010, insa nu a mai fost identificat ca furnizor cu putere semnificativa pe pietele apelurilor la puncte fixe, fiindu-i astfel retrasa obligatia privind evidenta contabila separata si obligatia privind controlul tarifelor.

Este asadar necesara adoptarea unui nou regulament privind realizarea evidentei contabile separate, in cadrul contabilitatii interne de gestiune, de catre Romtelecom, pentru a reflecta, pe de o parte, faptul ca nu mai este justificata prezentarea unor informatii aferente pietelor pe care i-a fost retrasa obligatia privind evidenta contabila separata si, pe de alta parte, necesitatea de a imbunatati, din punct de vedere calitativ, informatiile prezentate in cuprinsul situatiilor financiare separate.

In acelasi timp, Romtelecom va oferi Autoritatii detalii necesare odata cu impunerea explicita a unor obligatii precum aceea de a asigura ca marjele existente intre propriile tarife pentru serviciile furnizate pe pietele cu amanuntul si tarifele practicate pe pietele de gros sunt suficiente. Totodata, conform noii metodologii, Romtelecom va furniza autoritatii si informatii suplimentare privind reflectarea modului in care sunt adoptate noile tehnologii si a modului in care sunt alocate costurile, veniturile si capitalul angajat aferente acestora.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romtelecom, #telefonie fixa, #schimbare , #Telefonie fixa