Mol a forat pana in Jurassic si a gasit petrol in Kurdistan

Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 12:15
2302 citiri
Mol a forat pana in Jurassic si a gasit petrol in Kurdistan
Sonda Bijell-1, ce apartine Grupului MOL, a forat in regiunea Kurdistan, in structuri din perioada jurasica si a descoperit zacaminte a caror exploatare este viabila din punct de vedere comercial

Filiala irakiana a grupului Mol anunta descoperiri de importante cantitati de petrol in perimetrul Akri-Bijeel din regiunea Kurdistan, exploatarea urmand sa inceapa in 2015.

Sonda Bijell-1 a forat in structuri din perioada jurasica si sonda Bakrman-1 in formatiuni din triasic. Rezultatele au confirmat productia de petrol cu vascozitate scazuta si de gaz cu continut de hidrogen sulfurat, cu un nivel maxim de 3.192 barili de titei pe zi si 1.019 barili echivalent petrol pe zi pentru gaze. Testele confirma sustenabilitatea productiei pe termen lung.

In aceasta faza, MOL intentioneaza sa foreze doua sonde de evaluare si sa puna in functiune o unitate de productie inca din 2015 pentru a incepe productia initiala de petrol. Alte sonde prevazute in Programul de Lucrari vizeaza de asemenea rezervoare din structurile jurasice, ceea ce accentueaza potentialul perimetrului.

"O relatie frumoasa cu guvernul Regiunii Kurdistan"

"Grupul MOL este incantat sa anunte viabilitatea comerciala a perimetrului Akri-Bijeel dupa recentele teste de succes ale productiei pe termen lung la Bakrman", a declarat Alexander Dodds, Vice-Presedinte Executiv al Grupului MOL, responsabil de activitatea de Explorare & Productie.

"De asemenea, Grupul MOL a remarcat in zona Bijell potentialul de accelerare a programului de lucrari si de a mari numarul instalatiilor de foraj pentru a finaliza operatiunile de evaluare cat mai curand si a maximiza productia in cadrul testarii extinse in timpul anului 2014. Acest anunt este un nou moment marcant in relatia fructuoasa cu Guvernul Regiunii Kurdistan, care include nu numai cooperarea de succes in industria de petrol si gaze, ci se extinde in zona sustinerii dezvoltarii comunitatilor locale", a mai tinut sa mentioneze Alexander Dodds.

Kalegran Ltd. si partenerii sai vor continua Programul de Evaluare a perimetrului Bijell. Constructia si punerea in functiune a unitatii de suprafata pentru testarea extinsa au fost finalizate pe amplasamentul Bijell-1, cu o capacitate totala instalata de 10.000 bep/zi. Productia initiala ar putea fi reluata la Bijell-1B in primul trimestru din 2014. Nivelul maxim estimat al unitatii de productie primara, de 10.000 barili de petrol pe zi ar putea fi atins pana la finele anului 2014, dupa conectarea a trei noi sonde (Bijell-2, Bijell-4 si Bijell-6).

#exploatare petrol Kurdistan, #MOL Kurdistan, #exploatare petroliera MOL , #Investitii