MOL nu mai finanteaza Nabucco. Bayerngas intra in "scena"

Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 20:29
1353 citiri
MOL nu mai finanteaza Nabucco. Bayerngas intra in "scena"

Grupul ungar MOL nu a aprobat bugetul consortiului Nabucco, intrucat considera ca finantarea proiectului este nesustenabila, a declarat un reprezentant al MOL pentru MTI, iar experti din industrie considera ca participatia grupului ar putea fi preluata de restul actionarilor sau de Bayerngas.

MOL a transmis MTI ca si-a exprimat ingrijorarea, in ultimul an si jumatate, privind implementarea proiectului Nabucco in actuala structura si cu actualul management. De asemenea, sursele de finantare si aprovizionarea cu gaze a Nabucco sunt incerte, a afirmat MOL.

Experti din industia petroliera au declarat pentru agentia MTI ca decizia MOL de a nu aproba bugetul inseamna de fapt ca nu va mai da bani consortiului care se ocupa de proiect. Potrivit acestora, daca actualii actionari nu-si exercita dreptul de preemptiune, MOL ar putea vinde participatia in consortiu companiei germane Bayerngas, care se afla in negocieri pentru a deveni al saptelea partener al Nabucco.

Bayerngas intentioneaza sa se alature Nabucco si se asteapta la o decizie in acest sens in acest an, a declarat un purtator de cuvant al companiei pentru Reuters, chiar si dupa ce MOL a pus sub semnul intrebarii proiectul.

Directorul adjunct al Transgaz, Ioan Rusu, a declarat, miercuri, pentru Reuters, ca proiectul gazoductului Nabucco este inca viabil, iar compania ramane parte a acestuia.

"Exista multe speculatii in privinta acestui proiect, nefondate insa. Proiectul nu este mort", a spus Rusu.

Un purtator de cuvant al Comisiei Europene a declarat ca retragerea MOL din consortiu nu ar avea un impact negativ asupra proiectului, daca ar putea fi gasit un alt partener.

Grupul austriac OMV, de asemenea membru al consortiului, a afirmat ca priveste inca proiectul ca fiind viabil, insa o conducta mai scurta ar putea reprezenta o alternativa.

MOL nu este singurul actionar Nabucco care si-a exprimat neincrederea in proiect. In ianuarie, grupul german RWE a afirmat ca s-ar putea alatura altor proiecte. RWE a refuzat sa comenteze actiunile MOL.

Consortiul Nabucco, cu sediul la Viena, are actionari companiile OMV Austria, Transgaz (TGN), MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria, Botas Turcia si RWE Germania.

Proiectul vizeaza constructia unui gazoduct din regiunea Caspica pana in Austria, cu o capacitate de 31 miliarde metri cubi de gaze pe an.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#MOL finantare Nabucco, #MOL consortiu Nabucco, #Nabucco gazoduct, #Bayerngas consortiu Nabucco , #Investitii