CC: Indiferent de rezultatul anchetei, pretul carburantilor nu va fi afectat

Marti, 11 Ianuarie 2011, ora 14:17
1298 citiri
CC: Indiferent de rezultatul anchetei, pretul carburantilor nu va fi afectat

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat marti ca rezultatele preliminare pe care le are autoritatea pentru 2009 si 2010 nu indica o incalcare a legii in ancheta privind o posibila intelegere intre companiile petroliere pentru stabilirea pretului carburantilor, informeaza NewsIn.

Totodata, Chiritoiu a spus ca aceasta ancheta a fost demarata in 2005, dar in toamna lui 2009 a schimbat echipa de investigatie care se ocupa de caz si a introdus si controalele inopinate.

Presedintele autoritatii de concurenta a spus ca indiferent de rezultatul anchetei, aceasta nu va putea afecta pretul carburantilor.

In Romania, pretul carburantilor este sub media europeana, pe cand in 2005, acesta era peste media din UE.

Astfel, in ianuarie 2011, litrul de benzina Euro Super 95 era de 1,17 euro, fata de 1,42 euro media UE 27, in timp ce litrul de motorina era de 1,15 euro, fata de 1,28 euro media europeana.

In februarie 2005, media UE fara taxe pentru benzina 95 era de 339,87 euro pe mia de litri, pe cand in Romania era de 369 euro, fara taxe, iar pentru motorina media UE fara taxe era de 385,78 euro/mia de litri, in timp ce in Romania era de 378 euro, fara taxe.

"Pretul la carburanti fara taxe ar trebui sa fie la fel ca in UE, daca piata merge bine. Nu are nicio legatura pretul cu puterea de cumparare a oamenilor. Teoria potrivit careia trebuie sa avem preturi mai mici pentru ca suntem mai saraci este eronata din punct de vedere economic. Obiectivul CE este sa avem aceleasi preturi peste tot. Daca lucrurile merg bine in Europa, atunci preturile fara taxe ar trebui sa fie cam aceleasi peste tot. Spun 'cam', pentru ca depinde si de distanta de transport", a precizat Chiritoiu.

Presedintele Consiliului Concurentei a precizat ca ancheta privind pretul carburantilor va fi incheiata in primul trimestru din acest an, apoi vor urma si alte etape: Consiliul Concurentei face un raport, acesta, rezultatul, va merge la Comisia Europeana.

Daca se recomanda sanctiunea companiilor implicate, atunci raportul se trimite firmelor, iar ele au timp o luna sa se documenteze si apoi sunt chemate ulterior la audieri de catre Concurenta.

Astfel, o decizie in acest sens s-ar putea lua abia in vara acestui an.

"Ca sa spunem ca s-a incalcat legea si ca trebuie data o amenda, noi ar trebui sa dovedim ca a existat o intelegere cand s-a marit pretul carburantilor. In alte cinci state membre UE (Cipru, Bulgaria, Franta, Italia si Portugalia) a existat o asemenea ancheta, insa niciuna nu a dovedit ca a existat intelegere intre companiile petroliere", a mentionat Chiritoiu.

Cei mai mari jucatori pe piata benzinariilor din Romania sunt Petrom (cu circa 550 benzinarii), Rompetrol (450 benzinarii), LukOil Romania (310 benzinarii), MOL Romania (126 benzinarii) si OMV Romania (cu circa 80 de benzinarii).

Consiliul Concurentei (CC) a aplicat anul trecut amenzi in valoare de 132,5 milioane lei (31,49 mil. euro), fiind sanctionate 49 de intreprinderi si o asociatie, CECCAR, pentru practici anticoncurentiale, dar si pentru furnizarea de informatii inexacte (Raiffeisen Bank), potrivit raportului pe 2010.

In 2009, valoarea amenzilor a fost de 8,7 milioane lei (2,3 milioane euro), an in autoritatea de concurenta a deschis 27 anchete, potrivit raportului de activitate pe anul 2010, publicat marti de autoritatea de concurenta.

De asemenea, Consiliul Consurentei a finalizat anul trecut 18 de investigatii (din care 11 mai vechi de trei ani), fata de sase in anul 2009.

Au fost finalizate si doua investigatii utile pentru cunoasterea pietei (anchete sectoriale), in timp ce in 2009 au fost finalizate trei anchete sectoriale.

Din cele 18, sase s-au finalizat cu sanctiuni pentru intelegeri tip cartel (fata de una in 2009 - scolile de soferi) si una pentru abuz de pozitie dominanta.

In prezent, sunt in desfasurare 66 de investigatii, din care zece mai vechi de trei ani (4 pe piata telefoniei mobile).

Din totalul de 66 de investigatii in curs, 55 sunt pentru posibile practici anticoncurentiale, patru pentru analiza unor concentrari economice, una pentru acte ale administratiei publice locale si 6 pentru cunoasterea pietei ("anchete sectoriale").

Au fost efectuate inspectii inopinate la 187 de sedii/puncte de lucru, fata de 50 sedii/puncte de lucru controlate in 2009. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#cc, #ancheta, #preturi carburanti, #Chiritoiu , #stiri MOL