Georgia, un coridor energetic fragilizat de recentul conflict militar

Luni, 25 August 2008, ora 09:46
1858 citiri
Georgia, un coridor energetic fragilizat de recentul conflict militar

Georgia si-a pastrat intact coridorul de tranzit pentru resursele energetice spre vest, dar conflictul militar ar putea provoca indoieli legate de viabilitatea sa si ar putea da o lovitura sperantelor europene de a ocoli Rusia in aprovizionarea cu gaz, spun analistii, relateaza AFP.

"Nu se mai poate spune acum ca Georgia este o tara sigura de tranzit", declara Suzamne Nies, specialist la Institutul francez de relatii internationale. Georgia se afla intre Azerbaidjan si Turcia, pozitie strategica ce i-a permis sa gazduiasca un nou coridor energetic spre Occident, evitand Rusia la nord si Iranul la sud.


Doua conducte petroliere si un gazoduct, controlate de grupul britanic BP, pleaca din Marea Caspica, traversand Georgia. Unul are punctul final in orasul georgian Supsa, de la Marea Neagra, celelalte doua, printre care gazoductul, ajung in Turcia.

UE si-a fixat ca prioritate reducerea dependentei de gazul furnizat de Rusia, care ii asigura un sfert din necesitatile sale, si se orienteaza astfel spre resursele din Marea Caspica si tarile Asiei Centrale.


Aceste regiuni ar putea aproviziona viitorul gazoduct paneuropean Nabucco, care ar trebui sa functioneze din 2013, cu plecare de la frontiera turco-georgiana.


"Am asistat la un fel de revenire a controlului Rusiei asupra acestor regiuni si s-a cam incheiat faza in care ne puteam imagina ca europenii si Statele Unite ar putea avea acces la ele independent de Rusia", subliniaza Nies.

Intr-un prim bilant al conflictului ruso-georgian, expertii International Crisis Group noteaza ca "interesele Rusiei vor fi servite, daca Georgia nu mai este o cale de tranzit energetic-cheie". "Atacurile si ocuparea porturilor georgiene in care se afla terminale petroliere, situate departe de conflictul din Osetia de Sud, te fac sa te gandesti ca Moscova a profitat de situatie", spun expertii.


Criza "accentueaza nevoia de diversificare a cailor de aprovizionare", noteaza Simon Wardell, analist petriolier londonez. Acest lucru este valabil pentru Europa, dar si, de exemplu, pentru Azerbaidjan, care ar putea folosi mai mult gazoducturile ruse sau s-ar putea orieta spre Iran.

Cand a fost construit oleoductul Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) - inaugurat in 2006 si care transporta mai mult de 1% din oferta mondiala de titei pana in portul mediteranean turc Ceyhan - "toata umea era constienta de riscuri, pentru ca fusese deja un conflict in Georgia", adauga el.

Totusi conducta petroliera nu a functionat in ultimele saptamani, pentru ca la 5 august a fost lovita intr-un atentat cu explozibil pe tronsonul din teritoriul turc, act revendicat de rebelii kurzi,.


Margarita Pirovska, analist la Agentia Internationala pentru Energie Atomica, subliniaza ca tensiunile nu sunt noi in regiune. "Nabucco ramane un proiect interesant, pentru ca pietele europene vor avea o nevoie crescuta de gaz in anii viitori", spune ea. Construit de grupul austriac OMV, ungar MOL, roman Transgaz, bulgar Bulgargaz, turc Botas si german RWE, gazoductul Nabucco ar urma sa aduca gaz spre Austria prin Turcia si Balcani, pe o distanta de 3.300 kilometri.


Unii experti sunt insa sceptici in privinta viitorului proiectului. "Acest gazoduct are nevoie de 30 miliarde de metri cubi de gaz. Azerbaidjanul a promis verbal patru miliarde, Turkemistanul si-a vandut deja de patru ori resursele sale", rezuma Nies, precizand ca multe dintre resursele acestor tari au fost deja vandute rusilor.