Seful MOL, cautat de Interpol pentru mituirea fostului premier al Croatiei

Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 09:11
1349 citiri
Seful MOL, cautat de Interpol pentru mituirea fostului premier al Croatiei

Un mandat de arestare european si o "alerta rosie" a Interpol au fost emise pe numele lui Zolt Hernadi, directorul executiv si presedintele companiei petroliere ungare MOL, acuzat in Croatia de mituirea fostului premier croat Ivo Sanader, a anuntat marti politia de la Zagreb, potrivit agentiei de presa HINA.

Politia croata a declarat ca a trimis o cerere oficiala organizatiei de cooperare politieneasca Interpol, cu sediul la Lyon, dupa ce a primit in ajun cererea de arestare a lui Hernadi, invinuit de autoritatile de la Zagreb ca l-a mituit pe fostul premier croat Ivo Sanader pentru a obtine controlul la compania petroliera croata INA.

MOL a respins acuzatiile aduse responsabilului sau, in timp ce biroul Procurorului sef din Ungaria a declarat ca Hernadi nu este vinovat, relateaza MTI.

Potrivit cotidianului croat Jutarnji List, Ungaria nu este obligata sa il extradeze pe Hernadi in Croatia in cadrul unui mandat emis de Interpol, dar trebuie sa il aresteze pe acesta in baza unui mandat european. Politia ungara nu a primit un mandat european oficial, a declarat pentru MTI conducerea politiei din Ungaria.

Organizatia de cooperare politieneasca a refuzat sa comenteze informatiile publicate de cotidianul croat, iar Hernadi nu aparea pe lista celor cautati, publicata pe siteul Interpol, marti seara.

Un tribunal din Zagreb a cerut arestarea directorului general de la compania petroliera ungara MOL, la propunerea departamentul anticoruptie, USKOK. In anul 2003, Croatia a vandut 25% din actiunile companiei petroliere INA catre MOL, iar ulterior a permis firmei ungare sa-si majoreze participatia pana la aproape 50% si, de asemenea, sa preia controlul managerial la firma croata.

In ultimii ani, au aparut, insa, tensiuni intre MOL si guvernul croat, care detine 44,8% din actiunile INA, in conditiile in care autoritatile de la Zagreb acuza firma ungara ca nu a investit suficient in INA, iar MOL sustine ca Croatia nu a respectat promisiunea de a vinde operatiunile INA cu pierderi din domeniul gazelor.

Anul trecut, fostul premier croat Ivo Sanader a fost gasit vinovat pentru ca a primit cinci milioane de euro de la MOL in schimbul carora a permis firmei ungare sa dobandeasca o pozitie dominanta la INA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#director MOL mita, #sef MOL cautat Interpol, #preluare MOL INA, #industrie petroliera Croatia, #industrie petroliera Ungaria , #stiri MOL