Viktor Orban cere Croatiei sa rascumpere participatia detinuta de MOL la compania croata INA

Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 11:59
1378 citiri
Viktor Orban cere Croatiei sa rascumpere participatia detinuta de MOL la compania croata INA

Croatia ar trebui sa ia in considerare rascumpararea participatiei detinute de MOL la compania croata INA pentru a solutiona disputa dintre Guvernul de la Zagreb si grupul energetic maghiar, a afirmat, vineri, premierul Ungariei, Viktor Orban, transmite Bloomberg.

Croatia foloseste metode "non-economice" pentru a intimida MOL, a afirmat Orban intr-un interviu acordat postului public de radio. Reactia oficialului maghiar vine dupa ce politia de la Zagreb a informat ca un mandat de arestare european si o "alerta rosie" a Interpol au fost emise pe numele directorului MOL, Zolt Hernadi, acuzat in Croatia de mituirea fostului premier croat Ivo Sanader pentru a prelua controlul managerial la compania petroliera croata INA.

"Recomandam Croatiei sa ia in considerare - asa cum facem noi de obicei in Ungaria - sa preia aceste actiuni si sa stabileasca pretul lor intr-un mod obiectiv. Dar nu este necesar sa aresteze pe nimeni", a declarat Orban.

In anul 2003, Croatia a vandut 25% din actiunile companiei petroliere INA catre MOL, iar ulterior a permis firmei ungare sa-si majoreze participatia pana la aproape 50% si, de asemenea, sa preia controlul managerial la firma croata. In ultimii ani, au aparut tensiuni intre MOL si Guvernul croat, care detine 44,8% din actiunile INA, in conditiile in care autoritatile de la Zagreb acuza firma ungara ca nu a investit suficient in INA, iar MOL sustine ca Croatia nu a respectat promisiunea de a vinde operatiunile INA cu pierderi din domeniul gazelor.

Fostul premier croat Ivo Sanader a fost gasit vinovat pentru ca a primit mita de 5 milioane de euro de la MOL

Anul trecut, fostul premier croat Ivo Sanader a fost gasit vinovat pentru ca a primit cinci milioane de euro de la MOL in schimbul carora a permis firmei ungare sa dobandeasca o pozitie dominanta la INA.

Vineri dimineata, actiunile MOL au scazut cu 1%, la 15.270 forinti, la bursa de la Budapesta. In ultimele trei zile, actiunile au inregistrat un declin de 4,6%, indreptandu-se spre cea mai redusa valoare din ultimele 16 luni.

Declaratiile lui Viktor Orban sugereaza ca Executivul de la Budapesta, care detine aproape 25% din actiunile MOL, 'are influenta asupra strategiei MOL, ceea ce ar putea avea ca rezultat o scadere a valorii actiunilor companiei, asa cum s-a intamplat in cazul multor firme energetice din Rusia', avertizeaza analistul Peter Szentirmai, de la KBC Securities, in Budapesta.

Miercuri, Guvernul Ungariei a cerut echipei manageriale de la MOL sa revizuiasca portofoliul companiei si, daca va fi necesar, sa se pregateasca pentru vanzarea participatiei detinuta la INA. De asemenea, Executivul a cerut ministrului de Justitie si oficialilor de la Agentia de Gestionare a Activelor Statului, care gestioneaza actiunile statului la compania MOL, sa evalueze masurile legale posibile, atat in domeniul legislatiei civile, cat si al celei penale, ce pot fi luate pentru a raspunde acuzatiilor aduse statului ungar si MOL in legatura cu dosarul MOL-INA.

In Romania, MOL detine 138 de benzinarii si a semnat acorduri de concesiune cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale pentru trei perimetre din vestul Romaniei.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#MOL actiuni INA Croatia, #scandal mita MOL Croatia, #industrie petrol Ungaria, #relatii Ungaria Croatia , #stiri MOL