De ce a plecat Nokia din Romania?

Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 13:54
2381 citiri
De ce a plecat Nokia din Romania?
Sursa:intomobile.com

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat vineri ca Romania nu trebuie sa se bazeze doar pe costuri mici ale fortei de munca in ceea ce priveste competitivitatea, explicand ca "atunci cand Nokia s-a mutat mai spre est, probabil acest element de atractivitate a disparut".

"Intrebarea-cheie, ca sa nu discut prea mult despre cazul Nokia: poti sa te bazezi numai pe aceasta fiind in Europa, adica pe salarii mai mici? Migratia fortei de munca, unul din elementele esentiale ale libertatilor, ale functionarii pietei unice, ne spune ca si aici, mai devreme sau mai tarziu, se vor produce daca nu egalizari, oricum apropieri. Cand Nokia s-a miscat mai spre est, probabil ca acest element ultim ramas al competitivitatii a disparut si este mai mult s-au mai putin natural sa se intample asa. Deci, performanta este cuvantul cheie", a spus Isarescu.

El a declarat ca, la nivel microoeconomc, la nivelul mediului de afaceri este nevoie de munca performanta, de management performant si ca toate acestea trebuie sa aiba in centrul lor cuvantul inovatie.

La sfarsitul lunii septembrie, cand Nokia a decis inchiderea fabricii de la Jucu, din judetul Cluj, circa 2.200 de oameni si-au pierdut locul de munca.

#guvernatorul bnr, #microeconomie performanta , #Guvernator BNR