Isarescu: Deciziile BNR in privinta dobanzii cheie se vor transmite mai mult la dobanzile la credite

Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 13:16
1178 citiri
Isarescu: Deciziile BNR in privinta dobanzii cheie se vor transmite mai mult la dobanzile la credite

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, considera ca ceea ce va face Banca Nationala in legatura cu dobanda cheie se va transmite la nivelul dobanzilor la credite si mai putin la cele la depozite, pentru ca bancile au nevoie sa isi echilibreze in timp resursele cu creditele.

"Relatia dintre bancile subsidiare cu bancile-mama este un element esential care determina politica lor de dobanzi in perioada urmatoare. Per total, avand in vedere si alti factori care vor actiona, treptat, ceea ce va face BNR in legatura cu dobanda se va transmite si la nivelul dobanzilor la credite si, speram noi, mai putin la depozite", a mentionat Isarescu.

Guvernatorul BNR subliniaza ca, desi pare ca o astfel de decizie nu ar fi in interesul bancilor comerciale din Romania, este in interesul lor, deoarece bancile vor fi nevoite sa se bazeze, in mai mare masura, in perioada urmatoare, pe resursele atrase de pe piata interna.

"Nu mai cred ca se va mai intampla ce s-a intamplat cand am redus noi dobanda prima data, sa se repeada pe dobanzile la depozitele bancare. Ele (bancile n.r.) au nevoie sa isi echilibreze in timp resursele cu creditele, sa le echilibreze in mai mare masura de pe piata interna. Bancile vor fi mult, mult mai prudente de aceasta data", a mai spus Isarescu.

Consiliul de Administratie al BNR a decis miercuri reducerea dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 6%, incepand cu data de 3 noiembrie 2011, nivel minim de la adoptarea modelului actual de politica monetar.

Banca Centrala nu mai modificase dobanda cheie din luna mai 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Mugur Isarescu BNR, #dobanda cheie bnr, #dobanzi credite , #Guvernator BNR