Isarescu despre clauzele abuzive: Cand semnezi ceva iti asumi

Miercuri, 07 August 2013, ora 14:30
2007 citiri
Isarescu despre clauzele abuzive: Cand semnezi ceva iti asumi
Sursa foto: Evz.ro

Clauzele abuzive sau neabuzive fac parte din contracte pe care le-au semnat oamenii care au luat credite, iar intr-un stat de drept cand semnezi ceva iti asumi, a declarat, miercuri, cu ocazia prezentarii raportului trimestrial asupra inflatiei, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"E de glumit cand ai aproape jumatate din valoarea PIB-ului sub forma de economisiri in sistemul bancar? Cine isi permite sa glumeasca cu valoarea acestor lucruri? Clauzele abuzive sau neabuzive sunt din contracte pe care le-au semnat oamenii care au luat credite. Intr-un stat de drept, cand semnezi ceva iti asumi. Faptul ca nu am inteles, nu am stiut cum e cu riscul valutar este, sa spunem, un argument.

Eu nu spun ca nu este un argument. Eu banuiesc ca persoanele care in urma cu cativa ani stateau ca o ciocanitoare, ne bateau la cap (ce avem cu creditarea in valuta, de ce aparem de fiecare data la televizor sau in presa si avertizam asupra creditarii in valuta) acum vin sa ne vorbeasca despre clauze abuzive. Vezi, Doamne, sunt persoane care n-au stiut ce riscuri isi asuma cand au luat un credit in franci elvetieni", a explicat guvernatorul BNR.

Acesta a precizat ca in Romania creditele in franci elvetieni sunt extrem de putine.

"Noi nu avem situatia Ungariei. Cautam sa gasim un echilibru intre deponenti si debitori. Exista o relatie intre ei. Nu ii punem fata in fata, dar in bilantul bancilor ei sunt pusi fata in fata. Pe tema aceasta in luna septembrie cand mai trec caldurile vom face un seminar si speram sa discutam mai mai putin aprins pe o tema care nici nu imi dau seama de ce s-a aprins", a mai spus Isarescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#clauze abuzive banci, #contracte clauze abuzive banci, #asumare clienti clauze abuzive, #drepturi clienti banci , #Guvernator BNR