Isarescu: Exista posibilitatea ca fluxurile de capital sa fie controlate

Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 14:24
1262 citiri
Isarescu: Exista posibilitatea ca fluxurile de capital sa fie controlate

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat luni ca nu regreta faptul ca prin acordul de la Viena s-a dat mai multa flexibilitate bancilor, pentru ca exista posibilitatea ca, prin norme prudentiale, fluxurile de capital sa fie nu numai monitorizate, dar si controlate.

"Eu nu regret faptul ca dam mai multa flexibilitate bancilor prin acordul de la Viena, cu toate ca evenimentele din ultimele saptamani m-au pus si pe mine pe ganduri, intrucit exista posibilitatea ca, prin norme prudentiale, aceste fluxuri sa fie nu numai monitorizate, dar si controlate", a spus Isarescu.

El a declarat ca la ultima sedinta a CA a BNR s-a hotarat gestionarea adecvata a lichiditatii in continuare.

"Am hotarat sa gestionam adecvat lichiditatea in sistemul bacar, intrucat exista aceasta volatilitate, si ea se manifesta oricum si trebuie sa intelegem ca atunci cand ai intrari, iesirile de capitaluri sunt absolut normale in activitatea bancara. Ca sa intelegeti mai bine, ar trebui sa lucrari cu cifre nete, nu cu intrari si iesiri. In fiecare zi pot sa intre si sa iasa bani din orice banca din Romania, este absolut normal sa se intample asa ceva", a precizat Isarescu.

El a explicat ca aceste miscari de capital se manifesta la nivel de curs, de dobanzi sau de rezerva internationala.

"Asemenea miscari de capitaluri se vad undeva, lumea ar trebui sa inteleaga ca aceasta insemna ca nu suntem imuni la ceea ce se numeste criza. Se vad fie in lichiditatea de pe piata monetara, si atunci dobanzile variaza in sus si in jos, fie in cursul de schimb, si atunci acesta variaza in sus si in jos, fie in rezerva internationala a tarii. Nu ai cum sa le faci fata, toti acesti factori sunt tampoane, dar daca tii foarte strans dobanda sa nu varieze foarte mult, se misca foarte mult cursul, si cam acesta este cazul Poloniei", a spus Isarescu.

In ceea ce piveste decizia de mentinere a rezervelor minime obligatorii, Isarescu a declarat ca o miscare nu era indicata.

"La pasivele in valuta, intr-o perioada cu asemenea variatii mari in fluxurile de capital, chiar ca nu este indicat sa misti rezervele minme in valuta. In ceea ce priveste rezervele in lei, nu este cazul sa actionam, pentru ca asa cum va spuneam, per total, pe piata romaneasca exista exces de lichiditate in lei", a mai spus Isarescu.

#fluxuri capital, #Mugur Isarescu BNR fluxuri capital, #miscari capital , #Guvernator BNR