Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Isarescu: Politica monetara si cea fiscala nu se afla in conflict

Isarescu: Politica monetara si cea fiscala nu se afla in conflict


Politica monetara nu poate fi un substitut pentru politica fiscala si uneori nu se poate deloc ca politica monetara sa compenseze politicile fiscale, insa guvernatorul BNR, Mugur Isarescu este convins ca aceste doua politici nu se afla in conflict.

Guvernatorul BNR a spus ca BNR este "banca mai veche decat Banca Americii".

In ultimii ani BNR si-a indeplinit sarcina pentru a stabili preturile si pentru a mentine volatilitate scazuta a ratei de schimb. Toti pasii au fost facuti pentru a mentine stabilitatea financiara si a preturilor, a spus Isarescu.

Potrivit acestuia, guvernanta este "un subiect foarte generos si a fost adus in centrul atentiei de recenta criza financiara globala. Nu putem ignora vremurile in care traim si incertitudinea economica cu care ne confruntam cu totii. Este esential sa ne uitam la tendinte si schimbari in guvernante in lumina lectiilor care trebuie invatate de la criza globala. Ar fi o greseala de neiertat sa iesim din criza fara sa invatam lectiile".

Una din lectiile pe care Isarescu le-a abordat a fost abordarea guvernantei intr-un context macroeconomic.

"Politica monetara sublineaza cat de importanta este stabilitatea monetara si stabilitatea preturilor. Asa cum am mai spus, este convingerea mea profunda ca cele doua nu sunt in conflict", spune el.

In incheiere, Mugur Isarescu il citeaza pe Trichet, care spunea de curand despre nivelul macroeconomic ca "interdependentele sunt prea mari pentru ca regulile locale sa fie optime".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1128 ori