Isarescu: Depozitele pe termen lung sunt inca atractive pentru clientii bancari

Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 08:00
4142 citiri
Isarescu: Depozitele pe termen lung sunt inca atractive pentru clientii bancari

Bancile au redus dobanzile la depozite in special pentru termene scurte, dar ratele pentru economiile pe termen mai lung au ramas atractive fata de ce se intampla in acest moment pe piata mondiala, unde se platesc dobanzi de 0,5% pe an, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Avem o anumita grija si semnalele noastre au fost ca bancile sa nu se repeada sa reduca rapid ratele de dobanda la economisirile in lei. Nu pot sa spun ca ne-au ascultat. A fost un mesaj mai degraba. Le-am spus sa-si pastreze surse cat mai stabile, in conditiile in care am anuntat ca stimulam creditarea in moneda nationala", a explicat Isarescu la conferinta de prezentare a deciziilor de politica monetara.

El a completat insa ca bancile s-au grabit sa reduca dobanzile in special la depozitele mai scurte, iar la termene mai lungi au mentinut dobanzi atractive.

"Cand spun atractive ma refer prin comparatie cu ce se intampla in lume (...) Aceasta este lumea in care traim, lume de represiune financiara masiva", a explicat seful bancii centrale.

Isarescu a mai aratat ca bancile fac "categoric" eforturi si spera ca iesirile sale publice nu sunt interpretate drept nemultumire.

"Daca ne uitam la nivelul din prezent la ratele dobanzilor la creditele acordate comparativ cu luna mai sunt cateva procente bune. O fi fost si nemultumiri (...) Adunand toate tendintele, cred ca bancile vor gasi calea cea dreapta, sa se apropie mai mult de clienti, sa si cultive, sa extinda gama de instrumente de creditare si sa-si plateasca datoriile", a mai spus guvernatorul BNR.

Consiliul de Administratie al BNR a decis miercuri sa reduca rata dobanzii de politica monetara de la 4% la 3,75% pe an, un nou minim istoric, precum si ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% si ratele rezervelor minime obligatorii la valuta de la 20% la 18%.

#dobanzi depozite, #economii Mugur Isarescu, #reduceri dobanzi , #Guvernator BNR