Isarescu: Ratele rezervelor minime vor scadea cand bancile reiau creditarea cu "ochii cat cepele"

Miercuri, 06 August 2014, ora 14:16
1483 citiri
Isarescu: Ratele rezervelor minime vor scadea cand bancile reiau creditarea cu "ochii cat cepele"

Banca Nationala a Romaniei (BNR) mentine calendarul de reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii la niveluri europene inainte de intrarea in zona euro, dar in functie de fluxurile de capital si de momentul in care bancile vor incepe sa dea credite, insa cu "ochii cat cepele", a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul conferintei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei.

"In privinta rezervelor minime obligatorii ramanem pe calendarul de a ne apropia de niveluri europene intr-un interval de timp rezonabil, inainte de intrarea in zona euro, dar dozajul masurilor il vedem in functie de factorii interni si externi. Intrarile de capital pot sa intarzie sau sa apropie acest calendar. Deocamdata avem exces de lichiditate. (...) Pe masura ce acest exces va disparea, putem reduce rezervele la lei. Acum nu putem.

Alta posibilitate ar fi ca bancile sa inceapa sa dea credite cu "ochii cat cepele", dar sa lucreze mai atent cu clientii, sa sporeasca creditarea in moneda nationala si sa compenseze scaderea de creditare in valuta", a precizat Isarescu.

El a spus ca, astfel, s-ar reduce lichiditatea din sistem care acum este in exces, in special din cauza intrarilor de capital peste asteptari, pe fondul crizei din Ucraina. Guvernatorul BNR a reamintit faptul ca aceste intrari de bani au dus la o apreciere semnificativa a monedei nationale si la cresterea rezervei nete a bancii centrale cu doua miliarde de euro, in conditiile efectuarii unor plati in contul datoriei externe a Romaniei.

Banca Nationala a Romaniei a decis, in sedinta de politica monetara din 4 august, mentinerea ratelor rezervelor minime obligatorii atat la pasivele in lei, la 12%, cat si la valuta, la 16%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#mugur isarescu, #rate rezerve minime obligatorii, #creditare banci Romania , #Guvernator BNR