Isarescu: Romania are o inflatie europeana. In 2013 va fi de 3%

Marti, 08 Mai 2012, ora 13:15
4212 citiri
Isarescu: Romania are o inflatie europeana. In 2013 va fi de 3%

Romania are o inflatie scazuta, care se incadreaza in normele europene, iar prognoza ramane favorabila si in 2013 si 2014, potrivit guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

La sfarsitul anului 2012 inflatia din Romania va ajunge la o rata de 3,2%, iar anul viitor va scadea la 3%, a spus Mugur Isarescu marti, cu ocazia prezentarii Raportului asupra inflatiei.

"Prognoza este foarte apropiata de cea precedenta. Pana in 2014, prevedem mentinerea inflatiei in tinta de inflatie, in conditiile in care tinta se va micsora: la sfarsitul lui 2012 - 3,2% si in 2013 - 3%. Si in prima parte din 2014 inflatia se va mentine in intervalul tintit. Avem o privire pozitiva legata de inflatie, la nivelul undeva in jur de 3%", a afirmat Isarescu.

Guvernatorul BNR a spus ca "nu trebuie sa ne apuce bucuria" ca inflatia in Romania este scazuta, fiindca acest nivel se datoreaza cererii reduse.

"Este pentru prima oara cand Romania are o inflatie relativ scazuta. Este in apropierea normelor europene si trebuie sa ramana in normele europene, pentru ca suntem in Europa. Amplitudinea oscilatiilor este diminuata, in jur de trei la suta, cu exceptia acestei jumatati de an", a spus guvernatorul BNR.

Inflatia in luna martie

Conform BNR, rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 2,4% in luna martie 2012 de la 2,6% in luna precedenta si 3,14% in decembrie 2011, o tendinta descendenta similara fiind consemnata si la nivelul ratei anuale a inflatiei de baza CORE2 ajustat, care a ajuns la 2,03% de la 2,37 % in ultima luna a anului 2011.

Cresterea medie a preturilor in ultimele 12 luni a fost insa de 4,5% in luna martie 2012 fata de 5,8% in decembrie 2011.

Raportul trimestrial asupra inflatiei semnaleaza ca prognoza actuala reconfirma perspectiva plasarii ratei anuale a inflatiei in intervalul de variatie din jurul tintei pe tot parcursul orizontului de prognoza, in pofida unui efect de baza statistic nefavorabil temporar anticipat pentru a doua parte a anului 2012.

Perspectivele pe termen scurt sunt insa marcate de fluctuatiile sensibile ale apetitului pentru risc al investitorilor.

Acestea sunt corelate cu modificarile asteptarilor legate de cresterea economica pe plan mondial si cu efectele asupra economiilor Europei centrale si de est ale inceperii procesului de reducere a expunerilor de catre unele institutii de credit din Uniunea Europeana.

Evolutiile interne in context electoral, suprapuse elementelor mentionate anterior, pot amplifica volatilitatea miscarilor de capital.

"Miscarile de capital sunt evidente. In primavara anului precedent incepusera noi intrari, in toamna acestui an au loc iesiri de capital. Aceasta volatilitate e o problema, influenteza cursul, determina raportul cerere-ofera pe piata valutara", a spus Isarescu.

Existenta acestor riscuri si incertitudini impune pastrarea unei atitudini prudente a ansamblului conditiilor monetare in vederea ancorarii eficace a anticipatiilor si pentru asigurarea stabilitatii preturilor pe termen mediu.

Inflatia in Romania se va stabiliza in partea a doua a acestui an undeva in jur de 3%, sau mai bine spus intre 3 si 4%, a mai spus Isarescu.

#inflatia din romania, #raport inflatie Isarescu, #rata inflatie martie Romania, #rata inflatie Romania 2012 , #Guvernator BNR