Isarescu: Problema reala nu este cursul, ci costurile de finantare

Joi, 02 August 2012, ora 15:36
1861 citiri
Isarescu: Problema reala nu este cursul, ci costurile de finantare

Costurile de finantare a deficitului public reprezinta principala problema a Romaniei, nu cursul leu - euro, a declarat, joi, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale.

"In Romania, cursul a fost mereu punctul de atractie. Datoria mea este sa spun ca problema de fond este cea a costurilor, prin care se finanteaza datoria publica a Romaniei. Aici trebuie sa fim foarte atenti", a spus guvernatorul BNR.

"Cursul si-a facut datoria, pentru ca ne-a dat posibilitatea sa mentimem o relativa stabilitate pe piata monetara si la nivelul costurilor cu care s-a finantat deficitul public".

Euro trece, din nou, de pragul de 4,6 lei, pe fondul amanarii deciziei CCR

Rezerva valutara a Romaniei

Fondul de rezerva valutara al Romaniei este la nivelul adecvat, a spus oficialul BNR.

"Suntem in acord cu FMI si cu Comisia Europeana, credem ca negocierile din luna august vor fi duse la bun sfarsit. Speram si intr-o imbunatatire a finantarii externe a deficitului bugetar, ceea ce va ajuta si rezerva valutara a Romaniei administrata de BNR", a spus Isarescu.

Rezervele valutare la BNR au coborat in aprilie la 34,33 miliarde euro

Cresterea economica va fi incetinita in 2012

Guvernatorul a apreciat ca exista suficiente motive pentru care cresterea economica a Romaniei sa fie incetinita in acest an.

"Exista date suficiente, inclusiv situatia din agricultura, care justifica o prognoza cel putin partial diminuata in ceea ce priveste cresterea economica. Nu am spus ca impartasesc cifra BERD-ului, dar sunt motive de incetinire a cresterii economice", a declarat Mugur Isarescu in cadrul unei conferinte de presa.

BERD: Romania va avea crestere economica sub 1%

Contextul international

Guvernatorul a spus ca Romania depinde si de contextul international.

"Nu intrevedem o calmare a situatiei fianciare europene, in saptamanile urmatoare. Toate datele ne arata ca tensiunile se vor pastra. Suntem in fata unor decizii majore pe care le vor lua autoritatile europene".

Atingerea obiectivelor privind stabilitatea preturilor si cea financiara, in contextul acordurilor cu UE, FMI si alte institutii, este cruciala pentru o crestere economica durabila, a spus Isarescu.

"BNR va continua sa monitorizeze atente evolutiile interne si ale mediului economic global, astfel incat sa asigure stabilitatea preturilor pe termen mediu".

Iesirile de capital

Guvernatorul a subliniat contextul global dificil, care influenteaza in mod direct si Romania.

"Vorbim de o suprapunere a unor evenimente globale si cu precadere evenimente din Europa, cu tensiunile politice interne. Aceasta suprapunere a accentuat iesirile de capital. Ele se manifesta pe mai multe planuri. De exemplu, o parte din titlurile de stat emise in lei si aflate in posesia nerezidentilor au fost vandute. A crescut oferta de lei si a crescut concomitent si cererea de valuta, o asemenea miscare avand proportii pentru dimensiunile economiei romanesti. E vorba de cateva miliarde de lei, dupa datele noastre", a spus Isarescu.

Aceste iesiri, a spus guvernatorul BNR, influenteaza piata valutara si in general cotatiile.

Inflatia, in cotele prognozate

Stabilitatea preturilor si cea financiara sunt cruciale pentru asigurarea unei cresteri economice durabile, in contextul acordurilor dintre Romania, UE, FMI si alte institutii internationale.

Mugur Isarescu a declarat ca BNR va continua sa monitorizeze cu atentie evolutiile interne si externe, astfel incat sa asigure stabilitatea preturilor pe termen mediu.

In sedinta de joi a Consiliului de administratie al BNR, s-a analizat Raportul trimestrial asupra inflatiei, care evolueaza contextul macroeconomic, evolutia si tendintele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care se confrunta politica monetara. Conform declaratiilor guvernatoului BNR, proiectia actuala reconfirma perspectiva mentinerii ratei anuale a inflatiei in intervalul de variatie din jurul tintei pe tot parcursul orizontului de prognoza.

Rata anuala a inflatiei a crescut usor in iunie, la 2,04, dupa atingerea, in luna mai, a unui minim istoric de 1,79%, ca urmare a inceperii manifestarii unui efect statistic de baza. Rata anuala a inflatiei in baza CORE2 ajustat s-a mentinut in apropiere de nivelul de 2% in conditiile in care persistenta deficitului de cerere agregata a atenuat efectele nefavorabile ale recentei deprecieri a leului.

La nivel international, BNR remarca deteriorarea perspectivelor activitatii in conditiile unei aversiuni a investitorilor fata de risc si a incertitudinilor legate de solutionarea durabila a crizei datoriilor suverane din zona euro.

Aceasta sporire a aversiunii fata de risc a investitorilor, in conditiile mediului extern nefavorabil si a tensiunilor politice interne, a impins BNR sa pastreze o atitudine prudenta a politicii monetare, luand, in consecinta, decizia de a mentine rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25% pe an.

BNR mentine rata dobanzii cheie la 5,25%

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Mugur Isarescu rata inflatie, #mugur isarescu , #Guvernator BNR