1 mld euro, diferenta dintre un an agricol bun si unul prost

Miercuri, 11 Iunie 2008, ora 11:55
1091 citiri
1 mld euro, diferenta dintre un an agricol bun si unul prost

Cresterea economica in acest an ar putea fi "semnificativ" peste estimarea de 6%, o contributie importanta avand-o agricultura, in conditiile in care, in PIB, diferenta intre un an agricol bun si unul prost este de 1 miliard euro, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"In produsul intern brut (PIB), diferenta intre un an agricol bun si unul prost este de aproximativ 1 miliard de euro, ceea ce inseamna aproape 1% din PIB-ul Romaniei. Un an agricol bun ar aduce crestere pe partea de oferta si ar contribui la temperarea preturilor", a explicat Isarescu, care a adaugat ca Romania are inca o economie "dependenta de cer".

Specialistii agricoli estimeaza, de altfel, o recolta agricola semnificativ mai buna in acest an decat in 2007, ca urmare a conditiilor meteorologice favorabile. Astfel, in acest an, productia de grau ar putea sa ajunga la circa 7 milioane tone, nivel de peste doua ori mai mare decat cel de anul trecut, cand seceta severa a compromis mare parte din recolta.

Guvernatorul BNR a mai spus ca nu vede motive pentru ca avansul economic sa fie mai mic in trimestru al doilea decat cel inregistrat in primul trimestru, de 8,2%.

Isarescu a repetat ca exista riscuri de supraincalzire a economiei, dar a explicat ca folosirea la maximum a resurselor financiare, materiale si umane este un lucru bun atat timp cat nu se depaseste acest potential.

Anul trecut, produsul intern brut al Romaniei a fost de 404,7 miliarde euro (121,4 miliarde euro), agricultura contribuind cu mai putin de 7%. Agricultura contribuie semnificativ la valoarea adaugata din economia romaneasca incepand din al doilea trimestru.