2013, anul in care se va stabili cursul pentru conversia creditelor in lei la euro

Duminica, 07 Noiembrie 2010, ora 17:33
1295 citiri
2013, anul in care se va stabili cursul pentru conversia creditelor in lei la euro

Creditele in lei se vor converti in credite in euro la un curs care va fi stabilit cu doi ani inainte de adoptarea monedei europene, tinta de trecere la moneda europeana fiind 2015, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. 

"Creditele in lei se vor converti la cursul pe care il va stabili cu doi ani inainte Banca Nationala a Romaniei, impreuna cu Guvernul, impreuna cu Uniunea Europeana si cu pietele. Asa va rezulta cursul de conversie.

Creditele in lei se vor converti in credite in euro la acel curs", a mentionat Isarescu, intrebat fiind ce se va intampla cu creditele in lei, in conditiile in care tinta pentru adoptarea euro ramane 2015.

El a explicat ca, atunci cand se intra in aticamera de aderare la zona euro "se anunta un curs care nu trebuie sa ramana batut in cuie".

Isarescu a mai spus ca stabilitatea cursului pe piata este de multe ori contestata. "Apar puncte de vedere ca leul ar trebui sa se deprecieze.

In momentul actual credem ca leul se situeaza in zona de relativa stabilitate, de relativa sustenabilitate si corespunde fundamentelor.

Puteti sa ne intrebati de ce ne-am opus la toate aceste propuneri de depreciere. Pentru ca ele fac parte din categoria de iluzii care sunt vandute publicului din Romania legate de solutii rapide, ieftine, usoare, de genul faceti deficite mai mari si vom iesi din criza", a mai spus Isarescu.

El considera ca orice majorare a deficitului public nu se va duce in fonduri suplimentare pentru investitii, ci se va duce in cheltuieli suplimentare pentru dobanzi si, eventual, pentru acoperirea unui curs depreciat "pentru ca un asemenea deficit va descuraja intrarea de capitaluri, va rupe relatiile noastre cu creditorii internationali".

Totodata, va declansa cheltuieli mai mari cu finantarea acelui deficit.

"Atunci, suntem impotriva vanzarii unor asemenea iluzii. Relansarea economiei romanesti va depinde foarte mult de cresterea productivitatii, de incuranjarea spiritului anteprenorial, incurajarea inovatiei, de lucruri mult mai grele, nu de solutii de acest tip", a mai spus guvernatorul BNR. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#curs, #credite, #leu, #euro, #moneda unica, #isarescu , #stiri Mugur Isarescu